Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki faszerowane z grilla
Lubicie dania z dodatkiem grzybów? Co powiecie na danie, w którym główną rolę odgrywają pieczarki? Ten rodzaj grzybów idealnie nadaje się do grillowania, a po wyjęciu jego "nóżki" świetnie sprawdzi się do faszerowania. W tym przepisie wykorzystajcie pieczarki o dużych kapeluszach. Idealnie sprawdzą się tutaj pieczarki portobello, które są większe od tych klasycznych, białych i bardziej mięsiste, dzięki czemu macie pewność że nie rozpadną się podczas grillowania, a sam ich środek wypełnicie większą ilością farszu. Pod koniec grillowania posypcie je startym serem i udekorujcie szczypiorkiem.
1. Pieczarki umyć i usunąć trzonki, tak aby zostały same kapelusze. Cukinię, paprykę, cebulę i suszone pomidory pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, aby zmiękły.
2. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pieczarki posolić i napełnić przygotowanym farszem. Grillować na dobrze nagrzanej płycie przez kilka minut. (Ja grillowałam górną i dolną płytą). C
3. Ciepłe pieczarki posypać startym serem i pokrojonym szczypiorkiem. Polać ulubionym sosem.