Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grillowaną cukinią, serem feta i nutką mięty
Sałatka z grillowaną cukinią to nic innego jak połączenie ze sobą kilku składników, tworzących ciekawą kompozycję smakową. Główną rolę odgrywa tutaj cukinia, którą bez problemu możecie przygotować na patelni grillowej, a dla uzyskania lekko dymnego posmaku warto zrobić to na grillu węglowym. Kluczowy w tej sałatce jest dressing na bazie oliwy, orzeźwiającej mięty, miodu i cytryny. Słonego smaku nadaje całości ser feta, który wspaniale współgra z grillowaną cukinią otoczoną aromatycznym dressingiem.
Vinegret: Miód, sok z cytryny wlać do miseczki dokładnie wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, połączyć składniki. Doprawić szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
*opcjonalnie do winegretu można dodać 1 łyżeczkę musztardy francuskiej gruboziarnistej
1. Cukinię pokroić w cienkie paski (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw), oprószyć solą, skropić oliwą z oliwek i ułożyć na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Grillować 2-3 minuty, aż do momentu pojawienia się ciemnych pasków, w razie potrzeby przewrócić i grillować z drugiej strony kolejną 1-2 minuty.
*Cukinię najlepiej układać na desce, oprószyć solą, skropić oliwą i nakładać kolejne warstwy. Następnie grillować i przełożyć do miseczki. Cukinię również można pokroić w krążki, jeśli chcemy zaoszczędzić czas:)
2. Grillowaną cukinię ułożyć na półmisku lub talerzach. Fetę pokruszyć lub pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Polać sosem winegret i posypać listkami mięty.
Smacznego!