Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna fajita z grilla
Tortilla z warzywami, a może warzywna fajita? To danie kuchni meksykańskiej, które przygotujecie nie tylko w domu, ale również na grillu! Niezwykle ważne w tym przepisie jest wcześniejsze zamarynowanie warzyw w dressingu, który sprawi, że będą one soczyste, pełne smaku i aromatu, a także dużo łatwiej się ugrillują. Zawinięte w ciepłą tortillę będą stanowiły lekką przekąskę lub danie główne nie tylko dla wegetarian. Przed podaniem udekorujcie je listkiem kolendry i kleksem śmietany, a na sam koniec skropcie sokiem z limonki. Smacznego!
1. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i polej przygotowanym dressingiem z oliwy, ziół, soku z limetki i pieprzu. Przemieszane warzywa odstaw w chłodniejsze miejsce na ok. 4 godziny.
2. Przygotuj salsę poprzez połączenie wszystkich jej składników. Gotową przełóż do miseczki i odstaw na ok. pół godziny.
3. Wszystkie warzywa grilluj na naoliwionym ruszcie i kiedy będą już zarumienione, przełóż do miski i trzymaj pod przykryciem.
4. Chili przekrój na pół, ugrilluj, a kiedy będzie już gotowe usuń z niego pestki i drobno pokrój.
5. Tortille podgrzej na ruszcie przez ok 30 sekund z każdej strony.
6. Wypełnij tortillę warzywami, dodaj do nich salsę, kleks ze śmietany i odrobinę świeżej kolendry.
Smacznego!