Warzywna fajita z grilla

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Warzywna fajita z grilla, to przepyszna przekąska, którą przygotujecie zarówno na ruszcie grillowym, jak i w domowym zaciszu przy wykorzystaniu patelni grillowej. Wypróbujcie ten przepis, a efekt Was pozytywnie zaskoczy! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warzywa:

  • papryka czerwona

    podzielone na ćwiartki 2 sztuki
  • żółta papryka

    podzielone na ćwiartki 2 sztuki
  • cukinia

    pokrojona na skośne plastry 3 sztuki
  • bakłażan

    pokrojona na skośne plastry2 sztuki
  • kolba kukurydzy

    przekrojone na pół 175 g
  • chili

    3 sztuki
  • oliwa

    6 łyżek
  • zioła świeże

    2 łyżki
  • sok z limetki

    1 sztuka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • tortilla

    18 sztuk
  • śmietana

    do dekoracji
  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • limonka

    cząstki
  • Warzywa z grilla Prymat

    szczypta

Salsa:

  • awokado

    duża 1 sztuka
  • sok z limetki

    3 łyżki
  • chili

    bez pestek, posiekane 1/2 sztuki
  • pomidor

    pokrojony w kostkę 1 sztuka
  • cebula czerwona

    posiekane 1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i polej przygotowanym dressingiem z oliwy, ziół, soku z limetki i pieprzu. Przemieszane warzywa odstaw w chłodniejsze miejsce na ok. 4 godziny.

2. Przygotuj salsę poprzez połączenie wszystkich jej składników. Gotową przełóż do miseczki i odstaw na ok. pół godziny.

3. Wszystkie warzywa grilluj na naoliwionym ruszcie i kiedy będą już zarumienione, przełóż do miski i trzymaj pod przykryciem. 

4. Chili przekrój na pół, ugrilluj, a kiedy będzie już gotowe usuń z niego pestki i drobno pokrój.

5. Tortille podgrzej na ruszcie przez ok 30 sekund z każdej strony.

6. Wypełnij tortillę warzywami, dodaj do nich salsę, kleks ze śmietany i odrobinę świeżej kolendry. 

Smacznego!

Doradca Smaku
*świeże zioła - pietruszka, oregano, tymianek * tortilla - średnica 20 cm

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat