Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Warzywa:
-
papryka czerwona
podzielone na ćwiartki 2 sztuki -
żółta papryka
podzielone na ćwiartki 2 sztuki -
cukinia
pokrojona na skośne plastry 3 sztuki -
bakłażan
pokrojona na skośne plastry2 sztuki -
kolba kukurydzy
przekrojone na pół 175 g -
chili
3 sztuki -
oliwa
6 łyżek -
zioła świeże
2 łyżki -
sok z limetki
1 sztuka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
tortilla
18 sztuk -
śmietana
do dekoracji -
świeża kolendra
kilka gałązek -
limonka
cząstki -
Warzywa z grilla Prymat
szczypta
Salsa:
-
awokado
duża 1 sztuka -
sok z limetki
3 łyżki -
chili
bez pestek, posiekane 1/2 sztuki -
pomidor
pokrojony w kostkę 1 sztuka -
cebula czerwona
posiekane 1/2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Warzywna fajita z grilla
1. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i polej przygotowanym dressingiem z oliwy, ziół, soku z limetki i pieprzu. Przemieszane warzywa odstaw w chłodniejsze miejsce na ok. 4 godziny.
2. Przygotuj salsę poprzez połączenie wszystkich jej składników. Gotową przełóż do miseczki i odstaw na ok. pół godziny.
3. Wszystkie warzywa grilluj na naoliwionym ruszcie i kiedy będą już zarumienione, przełóż do miski i trzymaj pod przykryciem.
4. Chili przekrój na pół, ugrilluj, a kiedy będzie już gotowe usuń z niego pestki i drobno pokrój.
5. Tortille podgrzej na ruszcie przez ok 30 sekund z każdej strony.
6. Wypełnij tortillę warzywami, dodaj do nich salsę, kleks ze śmietany i odrobinę świeżej kolendry.
Smacznego!
*świeże zioła - pietruszka, oregano, tymianek * tortilla - średnica 20 cm![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się