Dynia z grilla z sosem pomidorowo-oliwkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna i aromatyczna, bo pachnąca tymiankiem i czosnkiem, dynia z grilla. Świetna z sosem pomidorowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dynia:

  • dynia

    900 gramów
  • czosnek

    3 ząbki
  • oliwa

    do skropienia
  • Warzywa z grilla Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

    do smaku

Sos pomidorowo-oliwkowy:

  • ocet

    3 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • majonez

    3-4 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • pomidor malinowy

    2 sztuki
  • Estragon suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    kilka ziaren
  • oliwki zielone Smak

    8-10 sztuk
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos oliwkowo-pomidorowy:

1. Pokrój drobno cebulę. Obierz ze skóry pomidory i pokrój drobno. Oliwki pokrój w drobne kawałki.

1. Zagotuj ocet z pieprzem, estragonem i pokrojoną drobno cebulą.

2. Mocno zredukuj płyn, uzyskując ilość ok. 1 łyżeczki.

3. Wymieszaj majonez ze zredukowanym octem i gorczycą. Dodaj pomidory i oliwki.

Dynia:

1. Obierz dynię, wydrąż i pokrój w łódki.

2. Zagotuj wodę i blanszuj kawałki dyni przez ok. 4-5 minut.

3. Po odsączeniu, skrop dynię oliwą, posyp przyprawą Warzywa z grilla.

4. Ułóż kawałki dyni na ruszcie i piecz ok. 5 minut z każdej strony.

5. Podawaj z sosem pomidorowo-oliwkowym.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat