Owoce GRILL

DS_Splash TOP_1300x508_G_OWOCE

Mięso z grilla? Tak! Warzywa i sery z grilla? Znamy to! Grillowanie owoce? To dopiero ciekawostka!

 

Owoce na grillu najczęściej widujemy w postaci dodatków do sałatek oraz jako orzeźwiający składnik napojów. Jednak mało kto je wrzuca je bezpośrednio na ruszt i wydobywa z nich zupełnie nowe smaki. Może nadchodzący sezon grillowy będzie okazją aby to zmienić i wprowadzić do grillowego menu owocowe nowości?

 

Jakie owoce nadają się do grillowania? To zapewne pierwsze pytanie, które się nam nasuwa na myśl o takim eksperymencie kulinarnym. Słusznie, bowiem owoce kojarzą nam się z produktem o bardzo dużej zawartości wody. Na szczęście natura obdarowała nas różnorodnymi owocami, w tym również takimi, których struktura idealnie pasuje na ruszt.

 

Owoce egzotyczne – banan, ananas, arbuz, to prawdziwe gwiazdy ogrodowych imprez z grillem w roli głównej. Grillowane banany wspaniale smakują z dodatkiem miodu, orzechów i czekolady. Ananasa z powodzeniem możemy grillować solo. Arbuz, podobnie jak wspomniany przed chwilą banan, świetnie będzie się grillował z odrobiną miodu, a serwować można go np. z serem feta i listkami mięty oraz szczyptą kardamonu mielonego.

 

Nie tylko egzotyczne owoce sprawdzą się jako grillowa przekąska. Także nasze rodzime jabłka i gruszki świetnie się tam odnajdą. Serwowane na ciepło z miodem, rodzynkami, cynamonem i orzechami to prawdziwy rarytas. Można je podawać np. z lodami, jako deser.

 

Co jeszcze możemy grillować z owoców? Np. pomarańcze, brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki i wiele innych. Można je serwować solo w postaci owocowych szaszłyków, albo jako słodki dodatek do mięsa. Spróbujcie dodać do owoców świeżo mielone ziarna pieprzu - to może być pyszna, kulinarna pikantno-słodka niespodzianka!

 

Z owocowych przekąsek szczególnie ucieszą się dzieci, które kochają desery i słodkości. W ten sposób dostarczymy im upragnionej słodyczy w zdrowym wydaniu.

Przyprawy idealne do owoców z grilla

prymat