Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem pieczarkowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ser halloumi

    220 gramów

FRYTKI Z BATATÓW

  • batat

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

SOS PIECZARKOWY

  • pieczarki brązowe

    250 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana kremówka

    200 gramów
  • bulion

    0.3 szklanki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • świeża natka pietruszki

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.

KROK 3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.

Życzę smacznego! :)

Futka
Ser halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat