Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym
"Grillowany ser halloumi - z czym podawać?" - zapewne takie pytanie często nasuwa się Wam na myśl na widok kosteczki wspomnianego sera w sklepie. Otóż sposobów na jego przygotowanie jest wiele, ale najczęściej stanowi on dodatek do sałatki - głównie w formie grillowanej! Ser halloumi jest bardzo kremowy i niekiedy porównuje się go do oscypka, podkreślając że jest zdecydowanie mniej słony. Grillowany ser halloumi może również być głównym składnikiem dania, np. jak w tym przepisie, gdzie zestawiony został z pieczarkowym sosem oraz pieczonymi batatami! Tak przygotowany ser halloumi, wzbogacony wspomnianymi dodatkami tworzy pełnowartościowe danie idealnena lunch lub obiad.
KROK 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
KROK 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.
KROK 3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.
Życzę smacznego! :)