Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem pieczarkowym.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • ser halloumi

    220 gramów

FRYTKI Z BATATÓW

  • batat

    2 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

SOS PIECZARKOWY

  • pieczarki brązowe

    250 gramów
  • cebula biała

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietana kremówka

    200 gramów
  • bulion

    0.3 szklanki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • świeża natka pietruszki

    1 łyżka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

KROK 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.

KROK 3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.

Życzę smacznego! :)

Futka
Ser halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat