Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

5.0
(60)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Ser halloumi jest idealny na grilla, ponieważ posiada zwartą konsystencję, ale mimo wszystko cechuje się dość dużą elastycznością. Na ciepło jest przepyszny i piszczy pod zębami jak nasz rodzimy oscypek. Dzisiaj zapraszam na połączenie tego tradycyjnego, cypryjskiego sera z sosem pieczarkowym.

Składniki:

SKŁADNIKI

ser halloumi 220 gramów

FRYTKI Z BATATÓW

batat 2 sztuki
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

SOS PIECZARKOWY

pieczarki brązowe 250 gramów
cebula biała 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
śmietana kremówka 200 gramów
bulion 0.3 szklanki
mąka 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
świeża natka pietruszki 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Ser halloumi możemy grillować także na tradycyjnym grillu lub obsmażyć go na zwykłej patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany ser halloumi z sosem pieczarkowym

"Grillowany ser halloumi - z czym podawać?" - zapewne takie pytanie często nasuwa się Wam na myśl na widok kosteczki wspomnianego sera w sklepie. Otóż sposobów na jego przygotowanie jest wiele, ale najczęściej stanowi on dodatek do sałatki - głównie w formie grillowanej! Ser halloumi jest bardzo kremowy i niekiedy porównuje się go do oscypka, podkreślając że jest zdecydowanie mniej słony. Grillowany ser halloumi może również być głównym składnikiem dania, np. jak w tym przepisie, gdzie zestawiony został z pieczarkowym sosem oraz pieczonymi batatami! Tak przygotowany ser halloumi, wzbogacony wspomnianymi dodatkami tworzy pełnowartościowe danie idealnena lunch lub obiad. 

KROK 1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

KROK 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Cebulkę szklimy na oleju, a następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz pokrojone pieczarki. Po odparowaniu wody z pieczarek, zalewamy je odrobiną bulionu, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatołową i dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki (dodaję ją przez małe sitko, cały czas mieszając sos), posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą, czarnym i białym pieprzem.

KROK 3. Ser halloumi kroimy w około 1,5 cm plastry, które lekko skrapiamy oliwą z oliwek i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Gotowy ser podajemy z sosem pieczarkowym oraz upieczonymi frytkami z batatów.

Życzę smacznego! :)

Lubicie ser halloumi? Koniecznie sprawdźcie najlepsze przepisy na dania z jego dodatkiem w serwisie Doradca Smaku. 

Roszponkowa sałatka z grillowanym serem halloumi

Burgery z grillowanym serem halloumi

Jak grillować ser halloumi, żeby chrupiący na zewnątrz, a miękki w środku? Przeczytaj poradę jak grillować ser halloumi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak