Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Sałatka grecka - najlepszy dodatek do grillowanego mięska

5.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Nie ma lepszego dodatku do mięsa z grilla niż orzeźwiająca grecka sałatka z sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, cebulą, ogórkiem, czarnymi oliwkami i serem feta. To jest świetny przepis na sałatkę grecką na grilla.

Składniki:

sałata lodowa
1 sztuka
pomidorki cherry
12 - 15 sztuk
ogórek
1 sztuka
oliwki czarne Smak
1 szklanka
Sklep Prymat
cebula czerwona
1 sztuka
ser feta
270 gramów
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
5 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka grecka - najlepszy dodatek do grillowanego mięska

Klasyczna sałatka grecka to sprawdzony dodatek do dań z grilla, szybka przekąska, lunch lub kolacja. 

Bardzo smaczne, różnokolorowe składniki: czerwone pomidorki koktajlowe i cebula, zielona sałata i ogórek, czarne oliwki oraz biały ser feta sprawiają, że sałatka pięknie i bardzo apetycznie prezentuje się na stole. 

Z tego przepisu dowiecie się jak łatwo przygotować składniki oraz sos do sałatki greckiej na grilla. Wykonanie jej w całości nie powinno Wam zająć więcej niż 15 minut!

 

Kroki postępowania

1

Liście sałaty opłukać, osuszyć, porwać na kawałki, oprószyć solą i odstawić.

Krok 1 - Sałatka grecka - najlepszy dodatek do grillowanego mięska foto
2
Oliwki i ser odcedzić z zalewy - ser pokroić w kostkę, oliwki pozostawić całe. Cebulę obrać, opłukać pokroić w cienkie prążki, umytego ogórka przekroić wzdłuż i na cienkie półplasterki lub ćwiartki, umyte pomidorki na pół.
Krok 2 - Sałatka grecka - najlepszy dodatek do grillowanego mięska foto
3

Oliwę wymieszać z oregano i odrobiną soli. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce i polać oliwą.

Krok 3 - Sałatka grecka - najlepszy dodatek do grillowanego mięska foto

W tym przepisie sałatka grecka na grilla zawiera najpopularniejsze, klasyczne składniki. Jeśli jesteś otwarty na nowe smaki możesz dorzucić extra paprykę, rukolę, kapary czy anchois. 

Sałatkę grecką można podawać od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 12.05.2015 23:24
dla mnie też jest pyszną sałatką
w mojej kuchni 12.05.2015 19:55
pyszne danie do zjedzenia
RenataZ-et 12.05.2015 17:14
taką sałatkę mogę jeść codziennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak