Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem
Warzywa na grilla sprawdzą się idealnie jako przekąska do mięsa, ryb, a nawet jako samodzielne danie. Z pewnością sięgną po nie osoby na diecie wegetariańskiej a nawet te, które zachwyci pełen kolorów talerz. By grillowane warzywa nie były za suche, warto skropić je dressingiem na bazie octu balsamicznego, czosnku i innych aromatycznych przypraw, a także zestawić z wcześniej przygotowanym dipem, np. jogurtowym lub śmietankowym.
1. Warzywa skrop olejem chilii, dodaj 3-4 łyżki przyprawy Grill do warzyw i grilluj je na naoliwionym ruszcie. Grillowanie mogą ułatwić aluminiowe tacki, na których ułożysz warzywa w zależności od czasu ich grillowania:
Cukinia i por - 6 minut
Kukurydza - 4 minuty
Pomidory - 3-5 minut
Groszek cukrowy - 2-5 minut
Ściągnij je z rusztu po kolei w zależności od tego które warzywa będą gotowe wcześniej. Przełóż je do miski i trzymaj pod przykryciem.
2. Zmiażdż czosnek, dodaj do niego ocet balsamiczny, pieprz czarny świeżo mielony, szczyptę soli.
3. Grillowane warzywa skrop dressingiem z octu balsamicznego, posyp suszonymi pomidorami, listkami tymianku i skórką cytrynową i podawaj.