Grillowane warzywa z aromatycznym dressingiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Wegetariańskie dania święcą triumfy w Waszym grillowym menu? Jeśli nie, to z pewnością ich dodatek na stole nie pozostanie obojętny wszystkim gościom - zniknął z talerza w mgnieniu oka.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kolba kukurydzy

    6 małych sztuk
  • pomidory

    250 g
  • cukinia

    250 g
  • pory

    małych 120 g
  • groszek cukrowy

    50 g
  • olej chili

    120 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • tymianek świeży

    kilka gałązek
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    120 g
  • skórka cytrynowa

    1 sztuka
  • Warzywa z grilla Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól morska Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Warzywa skrop olejem chilii, dodaj 3-4 łyżki przyprawy Grill do warzyw i grilluj je na naoliwionym ruszcie. Grillowanie mogą ułatwić aluminiowe tacki, na których ułożysz warzywa w zależności od czasu ich grillowania: 

Cukinia i por - 6 minut

Kukurydza - 4 minuty

Pomidory - 3-5 minut

Groszek cukrowy - 2-5 minut

Ściągnij je z rusztu po kolei w zależności od tego które warzywa będą gotowe wcześniej. Przełóż je do miski i trzymaj pod przykryciem. 

2. Zmiażdż czosnek, dodaj do niego ocet balsamiczny, pieprz czarny świeżo mielony, szczyptę soli.

3. Grillowane warzywa skrop dressingiem z octu balsamicznego, posyp suszonymi pomidorami, listkami tymianku i skórką cytrynową i podawaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat