

Kuchnia włoska jest najbardziej znana i najchętniej odtwarzana w całym świecie kulinarnym. Zachwyca swoją prostotą, smakami i aromatami. Sekretem kuchni włoskiej jest dbałość o jakość składników i umiejętność ich łączenia. Dania włoskie to dziedzictwo kulinarne tworzone przez pokolenia, stą taka doskonałość włoskich dań.
Kuchnia włoska jest znana z różnorodności. Kuchnia Włoch południowych wykorzystuje dojrzałe pomidory, oliwki, bazylię i rozmaryn. Z kolei kuchnia Włoch północnych pełna jest serów, ryżu, mięs i sosów. Ta kategoria zawiera przepisy na tradycyjne włoskie dania: pizzę, risotto, panini, lasagnę czy foccachię.
Nie ma wątpliwości, że najbardziej rozpoznawalnym składnikiem kuchni włoskiej jest makaron. Kuchnia włoska przepisy na makaron uczyniła prawdziwą sztuką. Najbardziej znane kształty to penne, spaghetti, tagliatelle czy ravioli. Podajemy je z sosami, gulaszami lub prostymi dodatkami, takimi jak masło czy oliwa.
Pizza - znana na całym świecie, stała się wizytówką kuchni włoskiej. Najprostsza pizza to margherita - łączy aksamitny sos pomidorowy, mozzarellę i świeże liście bazylii – i zawiera wszystkie kolory, znajdujące się na fladze włoskiej, tworząc jej rozpoznawalny symbol.
Włoskie kulinaria to także wybitne desery – lody, panna cotta, tiramisu czy cannoli. Każdy region włoski ma swoje sztandarowe słodkości, które z dumą są przygotowywane w knajpkach czy restauracjach. W Doradcy Smaku znajdziesz przepisy na pyszne włoskie desery.
Wiesz, że możesz przenieść trochę włoskiej sztuki kulinarnej do swojej kuchni? Wypróbuj przepisy na klasyczne włoskie dania. Tradycyjne włoskie dania są niewyczerpanym źródłem kulinarnych inspiracji i tworzenia potraw, które są lokalnym wariacjami klasyków włoskich. Ty też możesz czerpać z tego dziedzictwa i smacznie gotować we włoskim stylu.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: