Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - na ciasto do pizzy

W tej kategorii znajdziesz dowolny przepis na ciasto do pizzy – cienkie, grube, chrupiące albo wręcz przeciwnie – puszyste i miękkie. Włosi rozkochali cały świat w pizzy i to danie dziś króluje w najbardziej wykwintnych restauracjach i na dobre zagościło w domach milionów rodzin na całym świecie. Idealny przepis na ciasto do pizzy wymaga najwyższej jakości mąki oraz drożdży, które odpowiadają za poziom wyrośnięcia ciasta. Pizza to pyszne danie, które możesz przygotować na kolację ze znajomymi albo na rodzinny obiad. Doradca Smaku pokaże Ci swoje sprawdzone  sposoby na przygotowanie tego włoskiego cudu sztuki kulinarnej.

Przepisy z kategorii Przepisy na ciasto do pizzy: 61
Sortuj:

Ciasto do pizzy – przepisy od Doradców Smaku

Jak powstaje ciasto do pizzy? Przepis podstawowy to oczywiście mąka, najlepiej w tak zwanym typie 00, czyli bardzo drobno zmielona. Dzięki temu ciasto będzie miało gładką, delikatną konsystencję. Oprócz tego woda, drożdże oraz odrobina soli i cukru i oczywiście oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia. Nie ma jednego prawdziwego i słusznego przepisu na pizzę, nawet w różnych rejonach Włoch występują różne jej wersje. Włosi z Neapolu przygotowują je zupełnie inaczej, niż ich rodacy z północnej części kraju. Na południu Półwyspu Apenińskiego pizza jest puszysta, miękka, a kawałki pizzy zwija się w rulony. Niektóre przepisy na ciasto do pizzy mówią o ręcznym wyrabianiu ciasta, inne dopuszczają użycie maszyn kuchennych. Pamiętaj, że ciasto na pizzę potrzebuje czas na wyrośnięcie. Później uruchom swoją wyobraźnię i wyłóż na swoje ciasto dowolne dodatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak