Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34

odc. 34 Doradca Smaku

Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Włoskie klopsiki z makaronem, zanurzone w pomidorowym sosie to danie, które kochają wszyscy, zwłaszcza Ci najmłodsi domownicy. Jest proste w przygotowaniu i może okazać się idealną propozycją, jeśli nie macie pomysłu na obiad. Koniecznie sprawdźcie przepis. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na około 50 sztuk małych klopsików:

  • makaron spaghetti

    500 gramów
  • cielęcina mielona

    250 gramów
  • mielona łopatka wieprzowa

    250 gramów
  • mielona wołowina

    250 gramów
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtka duże

    3 sztuki
  • bułka tarta razowa

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • pecorino

    100 gramów

Sos:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • passata pomidorowa

    1 litr

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz w młynku Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Włoskie klopsiki z makaronem w pomidorowym sosie, DS XVII odc. 34

Zastanawiacie się jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym? To banalnie proste! Koniecznie przeczytajcie cały opis przepisu i zaserwujcie najszybszy, najprostszy i najpyszniejszy obiad dla całej rodziny. Jeśli zastanawiacie się co na obiad dla dzieci - klopsiki w sosie pomidorowym powinny być idealnym rozwiązaniem.

W tym przepisie użyto trzech rodzajów mięsa: cielęciny, wieprzowiny i wołowiny, które w połączeniu sprawią że pulpeciki są sprężyste, puszyste i mają idealną konsystencję. Oczywiście jeśli nie macie 3 rodzajów mięsa - możecie wybrać jedno lub dwa. Pulpeciki również wyjdą. 

Jeśli przygotowujecie obiad z myślą o dzieciach i nie chcecie, aby pulpeciki w sosie pomidorowym były tłuste - warto upiec je w piekarniku, podobnie jak w przepisie. 

 

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, wsypujemy oregano, mieszamy całość i podsmażamy, aż cebula delikatnie się zeszkli. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszamy i pozostawiamy garnek na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. W czasie duszenia, co jakiś czas mieszamy sos, aby się nie przypalił.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i przechodzimy do przygotowania klopsików.

4. W dużej misce łączymy wszystkie rodzaje mięsa. Wsypujemy bazylię, dodajemy żółtka. 

5. W małej misce łączymy bułkę tartą, mleko i czosnek suszony, a następnie przekładamy powstałą masę do mięsa. Ser pecorino trzemy na małych oczkach tarki i także dodajemy do mięsa. Solimy i pieprzymy masę na kotleciki. Ręką wyrabiamy składniki, aż się połączą, a następnie formujemy pulpeciki wielkości orzechów włoskich. Przed tą czynnością warto przygotować sobie małą miseczkę z wodą, w której będziemy mogli zwilżać dłonie. Dzięki temu, klopsiki nie będą kleić się do rąk podczas formowania.

6.Klopsiki układamy bezpośrednio na blasze do pieczenia. Ważne! Powinny być podobnej wielkości, dzięki temu upieką się w tym samym czasie. Pulpety pieczemy 20-35 minut, w zależności od wielkości kulek.

7. Siekamy pietruszkę.

8. Gotowe pulpety przekładamy do sosu. Dodajemy także ugotowany makaron. Mieszamy i podgrzewamy całość 2 minuty na małym ogniu.

Sposób podania:

Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym posypujemy natką pietruszki.

Spodobał Wam się przepis Doradcy Smaku - koniecznie sprawdźcie inne propozycje i gotujcie! 

Doradca Smaku
Pulpety z piekarnika to świetny sposób na lżejszą wersję obiadu. Mięso z piekarnika będzie miękkie i nie nasączy się tłuszczem jak podczas smażenia. Jeśli podajemy klopsiki dzieciom i chcemy przemycić więcej zieleniny w obiedzie, możemy do masy mięsnej dodać posiekaną natkę pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat