Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

5.0
(98)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Uwielbiam risotto za kremową i kleistą konsystencję oraz niesamowitą wyrazistość każdego ziarenka ryżu. Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu risotto z dodatkiem świeżego szpinaku oraz suszonych pomidorów. Całość dopełnia lekko orzechowa i słodka nuta szwajcarskiego sera Gruyère.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
szpinak baby 250 gramów
pomidory suszone 10 sztuk
białe wino wytrawne 150 mililitrów
ser gruyere 2 łyżki
bulion 700 mililitrów
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
Czosnek suszony Prymat 2 szczypty
Pieprz w młynku Prymat 2 szczypty
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.

KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.

KROK 3. Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak