Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.
KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy szpinak baby. Kiedy liście szpinaku zmniejszą swoją objętość, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, gałkę muszkatołową oraz suszony czosnek i dusimy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
KROK 3. Risotto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy starty ser Gruyère, dokładnie mieszamy, ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.