Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Będzie gorąco! Z tego przepisu dowiecie się jak zrobić chrupiące panini z krewetkami, szpinakiem, pikantną papryczką chili i bardzo ostrą musztardą.

Taki ogień pomoże ugasić orzeźwiająca maślanka ziołowa.

Składniki:

Panini

krewetki 16/20 400 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
papryczka chili 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
białe wino wytrawne 1/2 szklanki
szpinak świeży 1 garść
ciabatta 2 sztuki
Musztarda Bardzo ostra Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 4 plastry

Maślanka ziołowa

maślanka 1 litr
cytryna 1/2 sztuki
natka pietruszki kilka gałązki
mięta kilka liści
oregano świeże kilka liści
Czosnek suszony Prymat łyżeczki

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Do podania

natka pietruszki kilka gałązek
mięta kilka liści
oregano świeże kilka liści
cytryna 1/2 sztuki

Porada

Kiedy podsmażymy papryczkę chilli na patelni z innymi składnikami, nadamy ostrość całemu daniu. Jeśli lubimy mniej pikantne potrawy, możemy na koniec posypać danie papryczką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10

Pikantne panini z krewetkami to typowo śródziemnomorska przekąska. Chrupiące bułeczki ciabatta oraz krewetki od razu kojarzą się nam z Włochami. Na szczęście, nie trzeba daleko wyjeżdżać, by zakosztować tych pyszności. Wszystkie składniki powinny być dostępne w pobliskim sklepie. Gdy je zgromadzicie, w niecałe 30 minut przygotujecie pikantne panini z krewetkami oraz orzeźwiającą maślankę. 

Przygotowanie:

Chwilę wcześniej krewetki wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Siekamy szalotki, czosnek i papryczkę chili.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chili, mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodajemy krewetki, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy, aż płyn odparuje, następnie na patelnię przekładamy szpinak, mieszamy i krótko smażymy, aż liście szpinaku zwiędną.

3. Ciabatty przekrawamy na połówki i każdą z nich smarujemy musztardą. Na dwóch "dolnych" połówkach układamy krewetki i liście szpinaku. Na każdą połówkę wykładamy plasterek sera żółtego i składamy bułki razem, aby powstały dwie „kanapki”.

4. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy bułki na patelni, a następnie mocno dociskamy je garnkiem. Grillujemy panini z obu stron.

5. Przygotowujemy ziołową maślankę. Maślankę wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy, razem z drobno posiekana natkę pietruszki, miętą i oregano. Wsypujemy także czosnek suszony i mieszamy ziołową maślankę.

 

Sposób podania:

Pikantne panini z krewetkami podajemy z ziołową maślanką dla złagodzenia ostrości. Dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konrad 20.09.2022 11:53
Dobre były ogonki z krewetek w tej kanapce ? Czy wygrzebuje sie te krewetki rekami podczas jedzenia i usuwa ogonki ? i wkłada z-powrotem do kanapki ? <lol>

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak