Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10

odc. 10 Doradca Smaku

Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Będzie gorąco! Z tego przepisu dowiecie się jak zrobić chrupiące panini z krewetkami, szpinakiem, pikantną papryczką chili i bardzo ostrą musztardą.

Taki ogień pomoże ugasić orzeźwiająca maślanka ziołowa.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Panini

  • krewetki 16/20

    400 gramów
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • szpinak świeży

    1 garść
  • ciabatta

    2 sztuki
  • Musztarda Bardzo ostra Prymat

    1 łyżeczka
  • ser żółty

    4 plastry

Maślanka ziołowa

  • maślanka

    1 litr
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    kilka gałązki
  • mięta

    kilka liści
  • oregano świeże

    kilka liści
  • Czosnek suszony Prymat

    łyżeczki

Do smaku

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Do podania

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • mięta

    kilka liści
  • oregano świeże

    kilka liści
  • cytryna

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10

Pikantne panini z krewetkami to typowo śródziemnomorska przekąska. Chrupiące bułeczki ciabatta oraz krewetki od razu kojarzą się nam z Włochami. Na szczęście, nie trzeba daleko wyjeżdżać, by zakosztować tych pyszności. Wszystkie składniki powinny być dostępne w pobliskim sklepie. Gdy je zgromadzicie, w niecałe 30 minut przygotujecie pikantne panini z krewetkami oraz orzeźwiającą maślankę. 

Przygotowanie:

Chwilę wcześniej krewetki wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Siekamy szalotki, czosnek i papryczkę chili.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chili, mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodajemy krewetki, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy, aż płyn odparuje, następnie na patelnię przekładamy szpinak, mieszamy i krótko smażymy, aż liście szpinaku zwiędną.

3. Ciabatty przekrawamy na połówki i każdą z nich smarujemy musztardą. Na dwóch "dolnych" połówkach układamy krewetki i liście szpinaku. Na każdą połówkę wykładamy plasterek sera żółtego i składamy bułki razem, aby powstały dwie „kanapki”.

4. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy bułki na patelni, a następnie mocno dociskamy je garnkiem. Grillujemy panini z obu stron.

5. Przygotowujemy ziołową maślankę. Maślankę wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy, razem z drobno posiekana natkę pietruszki, miętą i oregano. Wsypujemy także czosnek suszony i mieszamy ziołową maślankę.

 

Sposób podania:

Pikantne panini z krewetkami podajemy z ziołową maślanką dla złagodzenia ostrości. Dekorujemy świeżymi ziołami i ćwiartką cytryny.

 

Doradca Smaku
Kiedy podsmażymy papryczkę chilli na patelni z innymi składnikami, nadamy ostrość całemu daniu. Jeśli lubimy mniej pikantne potrawy, możemy na koniec posypać danie papryczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Konrad 7 dni temu
Dobre były ogonki z krewetek w tej kanapce ? Czy wygrzebuje sie te krewetki rekami podczas jedzenia i usuwa ogonki ? i wkłada z-powrotem do kanapki ? <lol>

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat