Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne panini z krewetkami i ziołową maślanką, DS XVII odc. 10
Pikantne panini z krewetkami to typowo śródziemnomorska przekąska. Chrupiące bułeczki ciabatta oraz krewetki od razu kojarzą się nam z Włochami. Na szczęście, nie trzeba daleko wyjeżdżać, by zakosztować tych pyszności. Wszystkie składniki powinny być dostępne w pobliskim sklepie. Gdy je zgromadzicie, w niecałe 30 minut przygotujecie pikantne panini z krewetkami oraz orzeźwiającą maślankę.
Przygotowanie:
Chwilę wcześniej krewetki wyjmujemy z lodówki – powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Siekamy szalotki, czosnek i papryczkę chili.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy szalotki, czosnek i chili, mieszając, aż szalotki się zeszklą. Dodajemy krewetki, wlewamy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Podsmażamy, aż płyn odparuje, następnie na patelnię przekładamy szpinak, mieszamy i krótko smażymy, aż liście szpinaku zwiędną.
3. Ciabatty przekrawamy na połówki i każdą z nich smarujemy musztardą. Na dwóch "dolnych" połówkach układamy krewetki i liście szpinaku. Na każdą połówkę wykładamy plasterek sera żółtego i składamy bułki razem, aby powstały dwie „kanapki”.
4. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Układamy bułki na patelni, a następnie mocno dociskamy je garnkiem. Grillujemy panini z obu stron.
5. Przygotowujemy ziołową maślankę. Maślankę wlewamy do dzbanka. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy, razem z drobno posiekana natkę pietruszki, miętą i oregano. Wsypujemy także czosnek suszony i mieszamy ziołową maślankę.