Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ragu warzywno-mięsnym oraz marynowanymi cebulkami
Jest wiele odmian ragù w zależności od regionu i tradycji kulinarnych. Jednym z najbardziej znanych rodzajów ragù jest Bolognese Ragu (Ragu alla Bolognese), który jest daniem klasycznym z regionu Bolonia. Charakteryzuje się ono mielonym mięsem, które jest duszone z warzywami i pomidorami, a następnie podawane z makaronem- zapraszamy do przetestowania naszego ragu z dodatkiem Cebulek marynowanych SMAK!
JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z RAGU WARZYWNO-MIĘSNYM ORAZ MARYNOWANYMI CEBULKAMI
Marchewkę i selera ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 3 minuty.
Dodajemy pozostałe warzywa (marchewkę, seler i seler naciowy), doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy i smażymy 10 minut. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy kolejne 15 minut.
Wlewamy wino, smażymy 4-5 minut, aby alkohol odparował.
Zalewamy bulionem oraz pomidorami z puszki, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1h.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Gorący makaron podajemy z sosem, dekorujemy świeżą bazylią i marynowanymi cebulkami Smak.