Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z ragu warzywno-mięsnym oraz marynowanymi cebulkami

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szykujcie się na podróż do słonecznej Italii! Ten przepis przeniesie Was smakiem do Włoch, skąd wywodzi się makaron z Ragu! Jeśli lubicie dania kuchni śródziemnomorskiej, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Składniki:

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 łodygi
wino czerwone 200 mililitrów
oliwa 4 duże łyż.
marchewka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
bulion 1 szklanka
Cebulka złota marynowana Smak 8 sztuk
Cebulka perłowa marynowana Smak 8 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
makaron tagliatelle 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z ragu warzywno-mięsnym oraz marynowanymi cebulkami

Jest wiele odmian ragù w zależności od regionu i tradycji kulinarnych. Jednym z najbardziej znanych rodzajów ragù jest Bolognese Ragu (Ragu alla Bolognese), który jest daniem klasycznym z regionu Bolonia. Charakteryzuje się ono mielonym mięsem, które jest duszone z warzywami i pomidorami, a następnie podawane z makaronem- zapraszamy do przetestowania naszego ragu z dodatkiem Cebulek marynowanych SMAK!

JAK PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z RAGU WARZYWNO-MIĘSNYM ORAZ MARYNOWANYMI CEBULKAMI

1

Marchewkę i selera ścieramy na tarce. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 3 minuty.

3

Dodajemy pozostałe warzywa (marchewkę, seler i seler naciowy), doprawiamy wszystkimi przyprawami, mieszamy i smażymy 10 minut. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy kolejne 15 minut.  

4

Wlewamy wino, smażymy 4-5 minut, aby alkohol odparował.

5

Zalewamy bulionem oraz pomidorami z puszki, zmniejszamy ogień i dusimy przez 1h. 

6

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

7

Gorący makaron podajemy z sosem, dekorujemy świeżą bazylią i marynowanymi cebulkami Smak.

Oprócz makaronu, ragu może być podawane z różnymi rodzajami ciasta, ryżem lub pieczywem, co sprawia, że jest bardzo elastycznym i wszechstronnym daniem w kuchni włoskiej i innych kuchniach na całym świecie. Lubisz pyszne i łatwe dania? Sprawdź również te przepisy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak