Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
makaron tagliatelle
200 gramów -
pomidorki koktajlowe
1 szklanka -
piersi z kurczaka
1 sztuka -
czosnek
1 ząbek -
sól
2 szczypty -
pieprz
2 szczypty
PESTO
-
natka pietruszki
1 pęczek -
czosnek
1 ząbek -
orzechy włoskie
30 gramów -
ser Dziugas
30 gramów -
oliwa
0.5 szklanki -
sól
0.3 łyżeczki -
pieprz
0.2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Makaron z pesto z pietruszki
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i odstawiamy do zamarynowania.
KROK 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych orzechów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka smażymy na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe i gotowe! :)
Do makaronu z pesto możemy dodać dowolne dodatki mięsne lub warzywne. Bardzo lubię dodawać do niego suszone pomidory lub groszek cukrowy.![]()
Komentarze (0)