Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto z pietruszki
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i odstawiamy do zamarynowania.
KROK 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych orzechów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka smażymy na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe i gotowe! :)