Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron z pesto z pietruszki

5.0
(69)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne połączenie natki pietruszki, orzechów włoskich oraz sera Dziugas Delicate, którego ostry smak przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Makaron z pesto możemy podawać z różnorodnymi dodatkami. Ja podałam je ze świeżymi pomidorkami oraz kawałkami kurczaka.

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron tagliatelle 200 gramów
pomidorki koktajlowe 1 szklanka
piersi z kurczaka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

PESTO

natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
orzechy włoskie 30 gramów
ser Dziugas 30 gramów
oliwa 0.5 szklanki
sól 0.3 łyżeczki
pieprz 0.2 łyżeczki

Porada

Do makaronu z pesto możemy dodać dowolne dodatki mięsne lub warzywne. Bardzo lubię dodawać do niego suszone pomidory lub groszek cukrowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z pesto z pietruszki

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i odstawiamy do zamarynowania.

KROK 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych orzechów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka smażymy na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe i gotowe! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak