Makaron z pesto z pietruszki

Makaron z pesto z pietruszki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne połączenie natki pietruszki, orzechów włoskich oraz sera Dziugas Delicate, którego ostry smak przeplata się z nutą słodkich, suszonych owoców. Makaron z pesto możemy podawać z różnorodnymi dodatkami. Ja podałam je ze świeżymi pomidorkami oraz kawałkami kurczaka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • makaron tagliatelle

    200 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    1 szklanka
  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty

PESTO

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • czosnek

    1 ząbek
  • orzechy włoskie

    30 gramów
  • ser Dziugas

    30 gramów
  • oliwa

    0.5 szklanki
  • sól

    0.3 łyżeczki
  • pieprz

    0.2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i odstawiamy do zamarynowania.

KROK 2. Orzechy włoskie rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych orzechów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Dziugas i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurczaka smażymy na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, dodajemy kawałki kurczaka oraz pomidorki koktajlowe i gotowe! :)

Futka
Do makaronu z pesto możemy dodać dowolne dodatki mięsne lub warzywne. Bardzo lubię dodawać do niego suszone pomidory lub groszek cukrowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat