Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto z suszonymi pomidorami
Risotto przygotowane na bulionie, który nie powinien być mocno słony, ponieważ suszone pomidory już nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Najlepiej wcześniej przygotować intensywny wywar mięsny lub warzywny z małą ilością soli.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić włoskie risotto
- jaki ryż użyć do risotto
- jakie wino dodać do tego włoskiego dania
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie smażenia dodajemy oregano oraz suszony czosnek.
KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty.
KROK 3. Na koniec dodajemy serek mascarpone i starty ser Bursztyn, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Risotto ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2-3 minuty.