Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowe risotto z suszonymi pomidorami

5.0
(64)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne, mocno kremowe risotto z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, delikatnym serkiem mascarpone oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Przygotowane na mocno aromatycznym, półwytrawnym białym winie. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a składniki pyszne ze sobą współgrają.

Składniki:

SKŁADNIKI

ryż arborio 160 gramów
cebula szalotka 2 sztuki
suszone pomidory 120 gramów
natka pietruszki 1 pęczek
wino białe półwytrawne 150 mililitrów
serek mascarpone 3 łyżki
ser bursztyn tarty 2 łyżki
bulion 700 mililitrów
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,3 łyżeczki
Pieprz w młynku Prymat 3 szczypty

Porada

Risotto przygotowane na domowym rosole będzie jeszcze lepsze i mocno aromatyczne. Dobry bulion nada głębi smaku oraz niesamowitej wyrazistości wszystkim ziarenkom ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowe risotto z suszonymi pomidorami

Risotto przygotowane na bulionie, który nie powinien być mocno słony, ponieważ suszone pomidory już nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Najlepiej wcześniej przygotować intensywny wywar mięsny lub warzywny z małą ilością soli.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić włoskie risotto
  • jaki ryż użyć do risotto
  • jakie wino dodać do tego włoskiego dania

KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie smażenia dodajemy oregano oraz suszony czosnek.

KROK 2. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty.

KROK 3. Na koniec dodajemy serek mascarpone i starty ser Bursztyn, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Risotto ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2-3 minuty.

W przepisie użyłam suszonych pomidorów (nie z zalewy). Jeśli Wasze pomidory są zbyt słone, to warto je opłukać z nadmiaru soli. Pomidory z zalewy oliwnej nie wymagają płukania, a jedynie odsączenia z nadmiaru oleju tuż przez krojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak