Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Zapiekanka nie musi być nudna! Ważne by dobrać do niej odpowiednie składniki, które w połączeniu zachwycą smakiem i aromatem. Tak jest w tej zapiekance, w której główną rolę odgrywa kurczak i brokuł. Ich doprawienie ziołami prowansalskimi, to strzał w 10, ponieważ to one nadadzą przewodniego smaku całej zapiekance. Jeśli brakuje Wam pomysłu na obiad, to ta szybka zapiekanka z kurczakiem i brokułami, zapieczona pod śmietanowym sosem sprawdzi się idealnie!
KROK 1. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, które następnie oprószamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy oliwę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy je na rozgrzanej patelni. Smażymy jedynie przez chwilę (do delikatnego ścięcia mięsa), ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku.
KROK 2. Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej erytrytolem wodzie (przez około 4 minuty), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.*
* Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
KROK 3. Śmietankę łączymy z majonezem*, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół śródziemnomorskich, tarty ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
* w diecie ketogenicznej dodajemy majonez keto (bez dodatku cukru)
KROK 4. Brokułowe różyczki oraz podsmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 minut.