Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki
Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki - szybkie danie, do którego można wykorzystać rzeczy, które nam zostały w lodówce: ser, rukolę czy natka pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że makaron to najszybszy sposób na smaczny obiad, a ten przepis jest tego dowodem.
KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na delikatnie złoty kolor, a następnie je studzimy. Listki pietruszki oraz rukoli przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Danie możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub kawałkami kurczaka.