Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

5.0
(24)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepis na pyszny i pożywny obiad, który przyrządziłam w zaledwie 10 minut. Danie powstałe z resztek sera, rukoli i pietruszki, które pozostały w lodówce. Uwielbiam kuchnię zero waste, która jest niezwykle twórcza, zdrowa oraz ekologiczna.

Składniki:

SKŁADNIKI

spaghetti 200 gramów

PESTO

natka pietruszki 1 pęczek
rukola 1 garść
czosnek 1 ząbek
orzechy piniowe 30 gramów
parmezan starty 30 gramów
oliwa 0.5 szklanki
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Porada

Do przygotowania pesto możecie użyć także innych orzechów np. włoskich lub nerkowca.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki

Spaghetti z pesto z rukoli i pietruszki - szybkie danie, do którego można wykorzystać rzeczy, które nam zostały w lodówce: ser, rukolę czy natka pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że makaron to najszybszy sposób na smaczny obiad, a ten przepis jest tego dowodem.

KROK 1. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na delikatnie złoty kolor, a następnie je studzimy. Listki pietruszki oraz rukoli przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy uprażone orzeszki, posiekany ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund. Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty parmezan i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z zielonym pesto i wykładamy na talerze. Danie możemy urozmaicić ulubionymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, oliwkami lub kawałkami kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak