Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40

5.0
(112)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Plastry z bakłażana zamiast makaronu do lasagne? Czemu nie!? Zobacz jak zrobić klasyczne danie kuchni włoskiej w nowej, intrygującej i bardzo smacznej wersji Darii Ładochy. 

Składniki:

Składniki lasagne

bakłażan 2 sztuki
mielona wołowina 500 gramów
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
oliwki czarne Smak wg uznania
Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili 1 opakowanie
ser żółty Gouda w plastrach 1 opakowanie
tarta mozzarella 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 1-2 łyżki

Sos

cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuka
seler naciowy 2 kłącza
passata pomidorowa 700 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 1-2 łyżki

Świeże zioła

bazylia do podania
oregano do podania
pietruszka do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40

Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy do przygotowania, upieczesz ją już w około 1 godzinę. 

Co ciekawe, ten inspirowany kuchnią włoską przepis nie zawiera makaronu! W jego miejsce znajomicie sprawdza się cienko pokrojony, grillowany bakłażan. Całość dopełnia aromatyczny sos pomidorowy skomponowany z passaty, marchewki, cebuli i selera naciowego.

Opis przygotowania

1

Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i seler naciowy drobno siekamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym Prymat oraz zalewamy passatą pomidorową i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.

Doprawiamy oregano Prymat, solą. Siekamy zieloną pietruszkę i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy na gładki sos.

2

Na rozgrzanej patelni smażymy wołowinę.

3

Bakłażana kroimy na długie plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i wlewamy oliwę. Następnie grillujemy wszystkie plastry bakłażana z dwóch stron.

4

Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 warstwę plastrów bakłażana. Następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili, dodajemy wołowinę, sos, czarne oliwki i tartą mozzarellę.

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażana, smarujemy creme fraiche, dodajemy sos, wołowinę, czarne oliwki i tartą mozzarellę. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Na samym wierzchu układamy ser żółty Gouda. Następnie lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, funkcja pieczenia góra dół, na 25 minut.

5

Gotową lasagne podajemy ze świeżymi ziołami.

Przepis na lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną kończy obecny, XVIII sezon Doradcy Smaku.

Pamiętajcie, że wszystkie przepisy z tej oraz poprzednich edycji programu znajdziecie pod tym linkiem >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JJ 2 dni temu
To nie jest lasagne tylko parmiggiana.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak