Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Plastry z bakłażana zamiast makaronu do lasagne? Czemu nie!? Zobacz jak zrobić klasyczne danie kuchni włoskiej w nowej, intrygującej i bardzo smacznej wersji Darii Ładochy. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki lasagne

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mielona wołowina

    500 gramów
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    do smaku
  • oliwki czarne Smak

    wg uznania
  • Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili

    1 opakowanie
  • ser żółty Gouda w plastrach

    1 opakowanie
  • tarta mozzarella

    150 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1-2 łyżki

Sos

  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1 sztuka
  • seler naciowy

    2 kłącza
  • passata pomidorowa

    700 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1-2 łyżki

Świeże zioła

  • bazylia

    do podania
  • oregano

    do podania
  • pietruszka

    do podania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40

Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy do przygotowania, upieczesz ją już w około 1 godzinę. 

Co ciekawe, ten inspirowany kuchnią włoską przepis nie zawiera makaronu! W jego miejsce znajomicie sprawdza się cienko pokrojony, grillowany bakłażan. Całość dopełnia aromatyczny sos pomidorowy skomponowany z passaty, marchewki, cebuli i selera naciowego.

Opis przygotowania

Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i seler naciowy drobno siekamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym Prymat oraz zalewamy passatą pomidorową i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.

Doprawiamy oregano Prymat, solą. Siekamy zieloną pietruszkę i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy na gładki sos.

Na rozgrzanej patelni smażymy wołowinę.

Bakłażana kroimy na długie plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i wlewamy oliwę. Następnie grillujemy wszystkie plastry bakłażana z dwóch stron.

Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 warstwę plastrów bakłażana. Następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili, dodajemy wołowinę, sos, czarne oliwki i tartą mozzarellę.

Przykrywamy kolejną warstwą bakłażana, smarujemy creme fraiche, dodajemy sos, wołowinę, czarne oliwki i tartą mozzarellę. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Na samym wierzchu układamy ser żółty Gouda. Następnie lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, funkcja pieczenia góra dół, na 25 minut.

Gotową lasagne podajemy ze świeżymi ziołami.

Przepis na lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną kończy obecny, XVIII sezon Doradcy Smaku.

Pamiętajcie, że wszystkie przepisy z tej oraz poprzednich edycji programu znajdziecie pod tym linkiem >>

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat