Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną, DS XVIII odc. 40
Lasagne z bakłażana z mieloną wołowiną to świetny pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy do przygotowania, upieczesz ją już w około 1 godzinę.
Co ciekawe, ten inspirowany kuchnią włoską przepis nie zawiera makaronu! W jego miejsce znajomicie sprawdza się cienko pokrojony, grillowany bakłażan. Całość dopełnia aromatyczny sos pomidorowy skomponowany z passaty, marchewki, cebuli i selera naciowego.
Opis przygotowania
Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki. Do nagrzanego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Marchewkę i seler naciowy drobno siekamy i dodajemy do garnka. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym Prymat oraz zalewamy passatą pomidorową i dusimy pod przykryciem przez około 25 minut.
Doprawiamy oregano Prymat, solą. Siekamy zieloną pietruszkę i wrzucamy do garnka. Całość miksujemy na gładki sos.
Na rozgrzanej patelni smażymy wołowinę.
Bakłażana kroimy na długie plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową i wlewamy oliwę. Następnie grillujemy wszystkie plastry bakłażana z dwóch stron.
Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie układamy 1 warstwę plastrów bakłażana. Następnie smarujemy creme fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili, dodajemy wołowinę, sos, czarne oliwki i tartą mozzarellę.
Przykrywamy kolejną warstwą bakłażana, smarujemy creme fraiche, dodajemy sos, wołowinę, czarne oliwki i tartą mozzarellę. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Na samym wierzchu układamy ser żółty Gouda. Następnie lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, funkcja pieczenia góra dół, na 25 minut.
Gotową lasagne podajemy ze świeżymi ziołami.