Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po włosku zawijany w szynkę parmeńską, DS XVII odc. 40
Pomysłowy i apetyczny przepis na filet z kurczaka - zawiń go w szynkę parmeńską i podaj z sosem na białym winie. W sosie uduś szpinak, pomidorki i pieczarki. Wszystko doprawa aromatyczną bazylią, oregano i czosnkiem. Danie inspirowane słoneczna Italią - efektowne, proste i pyszne!
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Przepis na prosty wywar warzywny - link.
1. Na płaskim talerzu przygotowujemy panierkę do kurczaka. Wsypujemy sól i pieprz oraz suszone oregano i mieszamy składniki.
2. Piersi kurczaka obtaczamy w panierce, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską – każdą pierś w dwa plastry szynki.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso w szynce parmeńskiej obsmażamy krótko z obu stron tak, by szynka stała się chrupiąca, ale aby kurczak w środku się nie wysuszył. Mięso smażymy na niewielkim ogniu do mocnego zrumienienia ok. 8 minut z dwóch stron.
4. Piersi przekładamy na talerz i owijamy szczelnie folią aluminiową, aby mięso nie straciło temperatury, kiedy będziemy przygotowywać sos. Patelnię pozostawiamy – przygotujemy na niej pozostałe elementy dania.
5. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ponownie rozgrzewamy patelnię, na której smażył się kurczak i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, doprawiamy bazylią i mieszamy całość.
6. Po chwili dodajemy pieczarki, pomidory, szpinak, wlewamy bulion i wino oraz wsypujemy czosnek. Całość dusimy ok. 7 minut. Warzywa i grzyba mają być al dente.
7. Gdy sos się zredukuje, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku, delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Sposób podania:
Na talerz wykładamy sos i kurczaka w szynce parmeńskiej. Danie podajemy z kromkami ciabatty. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki.