Kurczak po włosku zawijany w szynkę parmeńską, DS XVII odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Kurczak po włosku zawijany w szynkę parmeńską, DS XVII odc. 40

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli masz filet z kurczaka i szynkę długodojrzewającą to zrób pyszne danie inspirowane kuchnią włoską. Kurczak zawijany w szynkę parmeńską w sosie na białym winie ze szpinakiem, pomidorkami oraz pieczarkami - świetny przepis na lekki obiad lub kolację.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 (po 200 g) sztuki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • szynka parmeńska

    4 plastry
  • oliwa

    1 łyżka

Sos:

  • cebula

    1 sztuka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    8 sztuk
  • pomidorki cherry

    250 gramów
  • szpinak świeży

    400 gramów
  • wywar warzywny

    1/2 szklanki
  • białe wino wytrawne

    1/2 szklanki
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    kilka gałązek

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Do podania:

  • ciabatta

    4 kromki
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak po włosku zawijany w szynkę parmeńską, DS XVII odc. 40

Pomysłowy i apetyczny przepis na filet z kurczaka - zawiń go w szynkę parmeńską i podaj z sosem na białym winie. W sosie uduś szpinak, pomidorki i pieczarki. Wszystko doprawa aromatyczną bazylią, oregano i czosnkiem. Danie inspirowane słoneczna Italią - efektowne, proste i pyszne!

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

Przepis na prosty wywar warzywny - link.

1. Na płaskim talerzu przygotowujemy panierkę do kurczaka. Wsypujemy sól i pieprz oraz suszone oregano i mieszamy składniki.

2. Piersi kurczaka obtaczamy w panierce, a następnie zawijamy w szynkę parmeńską – każdą pierś w dwa plastry szynki.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso w szynce parmeńskiej obsmażamy krótko z obu stron tak, by szynka stała się chrupiąca, ale aby kurczak w środku się nie wysuszył. Mięso smażymy na niewielkim ogniu do mocnego zrumienienia ok. 8 minut z dwóch stron.

4. Piersi przekładamy na talerz i owijamy szczelnie folią aluminiową, aby mięso nie straciło temperatury, kiedy będziemy przygotowywać sos. Patelnię pozostawiamy – przygotujemy na niej pozostałe elementy dania.

5. Przygotowujemy sos. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Ponownie rozgrzewamy patelnię, na której smażył się kurczak i wrzucamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli, doprawiamy bazylią i mieszamy całość. 

6. Po chwili dodajemy pieczarki, pomidory, szpinak, wlewamy bulion i wino oraz wsypujemy czosnek. Całość dusimy ok. 7 minut. Warzywa i grzyba mają być al dente.

7. Gdy sos się zredukuje, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku, delikatnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

 

Sposób podania:

Na talerz wykładamy sos i kurczaka w szynce parmeńskiej. Danie podajemy z kromkami ciabatty. Danie dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Kuchnia włoska to przede wszystkim dobry smak, prostota i pachnące zioła. Jeśli szukasz przepisów inspirowanych tym regionem, zajrzyj do kategorii  KUCHNIA WŁOSKA w Doradcy Smaku.

Doradca Smaku
Jeśli chcemy, aby przykryte folią mięso zachowało temperaturę, przykryjmy je błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Dlaczego? Błyszcząca strona zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Mati 2 tygodnie temu
Na filmie nawet widać, że kurczak był surowy w środku więc jak to mogło ostatecznie smakować dodatkowo duszenie warzyw lepiej zachodzi pod przykryciem a tak to tylko się ulatnia cała temperatura a pieczarki całe jak były białe tak zostały jasne więc całe danie było surowe.
Piero 7 dni temu
Ktoś, kto ma minimalne pojęcie o gotowaniu, nie skorzysta z tego przepisu
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Dzień dobry, dziękuję za zgłoszenie. Zweryfikuję przepis. Pozdrawiam, Doradca Smaku
Grazka 4 tygodnie temu
Moja pierś z kurczaka zawijana w szynce parmeńskiej nie wyszła. Cała pierś 200g jest za gruba. Szynka się spaliła a pierś w środku wyszła surowa :(
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Przykro mi, że się nie udały. Następnym razem spróbuj usmażyć je na mniejszym ogniu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat