Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowy łosoś po toskańsku z krewetkami, DS XVII odc. 23

5.0
(60)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

To danie to kwintesencja włoskich smaków. Łączy w sobie łososia, krewetki, makaron tagliatelle, szpinak i sos śmietanowy. Pyszny pomysł na obiad inspirowany kuchnią Toskanii.

Składniki:

filet z łososia 4 po 50g kawałki
krewetki (oczyszczone) 500 gramów
tagliatelle 400 gramów
cebula 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
szpinak 3 garści
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka
białe wino wytrawne 150 mililitrów
śmietanka 18% 4 łyżki
mozarella 80 (tarta) gramów

Do smaku:

Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Do podania:

natka pietruszki 1/2 pęczka
tymianek świeży kilka gałązek
cytryna 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy łosoś po toskańsku z krewetkami, DS XVII odc. 23

Przepis na tagliatelle z łososiem, krewetkami i szpinakiem. Wszystkie składniki połączone białym sosem na bazie śmietany, mozzarelli i białego wina. Makaron podajemy z natką pietruszki, tymiankiem i cytryną.

Przygotowanie:

1. Łososia i krewetki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat – powinny być w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

2. Filety z łososia i krewetki oprószamy solą. Cebulę siekamy w drobną kostkę.

3. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Przekładamy na nią cebulę oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy krótko. Wrzucamy szpinak i wlewamy wino, a także wsypujemy pieprz ziołowy. Ponownie mieszamy zawartość patelni. Śmietanę hartujemy wodą z gotowania makaronu. Kiedy liście szpinaku lekko zwiędną, wlewamy śmietanę. Mieszamy składniki.

4. Na sosie układamy filety łososia i posypujemy danie mozzarellą. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i pozostawiamy na kilka minut, aż ryba ugotuje się na parze z sosu.

5. Pietruszkę i tymianek siekamy drobno. 

Sposób podania:

Makaron podajemy z łososiem i krewetkami w ziołowym sosie. Danie dekorujemy pietruszką i tymiankiem oraz ćwiartką cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 28.12.2022 11:48
co za syf - nakładany paluchami makaron na talerz!!! i do tego wymachiwanie tym paluchem.....ehhh, co za brak kultury

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak