Przepis i sposób przygotowania na: Kremowy łosoś po toskańsku z krewetkami, DS XVII odc. 23
Przepis na tagliatelle z łososiem, krewetkami i szpinakiem. Wszystkie składniki połączone białym sosem na bazie śmietany, mozzarelli i białego wina. Makaron podajemy z natką pietruszki, tymiankiem i cytryną.
Przygotowanie:
1. Łososia i krewetki wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na blat – powinny być w temperaturze pokojowej. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Filety z łososia i krewetki oprószamy solą. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
3. Na patelni mocno rozgrzewamy oliwę. Przekładamy na nią cebulę oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, a następnie mieszamy i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy krótko. Wrzucamy szpinak i wlewamy wino, a także wsypujemy pieprz ziołowy. Ponownie mieszamy zawartość patelni. Śmietanę hartujemy wodą z gotowania makaronu. Kiedy liście szpinaku lekko zwiędną, wlewamy śmietanę. Mieszamy składniki.
4. Na sosie układamy filety łososia i posypujemy danie mozzarellą. Wyłączamy palnik, przykrywamy patelnię i pozostawiamy na kilka minut, aż ryba ugotuje się na parze z sosu.
5. Pietruszkę i tymianek siekamy drobno.
Sposób podania:
Makaron podajemy z łososiem i krewetkami w ziołowym sosie. Danie dekorujemy pietruszką i tymiankiem oraz ćwiartką cytryny.