Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto

5.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przepis na lekką, smaczną i pożywną sałatkę z szynką prosciutto, mozzarellą oraz świeżymi figami. Jest idealna na pożywną przekąskę lub danie gównie. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy, które możemy spakować do lunchboxa.

Składniki:

SKŁADNIKI

rukola 100 gramów
prosciutto 150 gramów
figi 5 sztuk
mozzarella kulki 200 gramów
orzeszki piniowe 2 łyżki

WINEGRET

oliwa 5 łyżek
sok z cytryny 2 łyżki
syrop z agawy 1 łyżeczka
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Porada

Orzeszki piniowe możecie lekko uprażyć (na suchej patelni lub w piekarniku). Prażenie nada im bardziej wyrazisty smak oraz wydobędzie piękny aromat.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto

Sałatki jesienne mają to do siebie, że łączą niezwykle smaczne i intensywne smaki sezonowych produktów. Tym razem świetne połączenie fig, mozzarelli oraz szynki długo dojrzewającej. 

KROK 1. Świeże figi kroimy w ćwiartki lub póćwiartki. Ser mozzarella odsączamy z zalewy. Na talerzach układamy liście rukoli, pokrojone figi, kulki mozzarelli oraz kawałki szynki prosciutto.

KROK 2. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, syrop z agawy i musztardę francuską, dodajemy szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu, zakręcamy słoiczek i energicznie mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, a wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi.

Więcej przepisów na rozmaite sezonowe sałatki znajdziecie w naszym zbiorze PRZEPISY NA SAŁATKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak