Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona ryba w śródziemnomorskim stylu, DS XIX odc. 37

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przygotowanie pysznej ryby jest bardzo proste! Zwłaszcza gdy przedstawia to tak doświadczony szef kuchni jak Michel Moran. W tym odcinku "Doradcy Smaku" pokaże Ci jak upiec doradę i podać ją w śródziemnomorskim stylu.

Składniki:

Dorada 2 sztuki
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 5 łyżek
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
pomidorki koktajlowe 6 sztuk
papryczki jalapeno 1 sztuka
oliwki zielone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 6 sztuk
roszponka 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ryba w śródziemnomorskim stylu, DS XIX odc. 37

Dorada + Doradca Smaku = doskonałe połączenie! ;)

Poznaj najlepszy przepis na pieczoną rybę w śródziemnomorskim stylu. 

W tym odcinku programu szef kuchni, Michel Moran pokaże Ci:

  • jak przyprawić rybę?
  • jak smażyć rybę na patelni?
  • jak i ile czasu piec rybę w piekarniku?
  • jak zrobić aromatyczną oliwę z pomidorami?
  • jakie dodatki do ryby użyć?  

Jak upiec rybę w śródziemnomorskim stylu?

1

Całą rybę doprawiamy w środku: solą, pieprzem białym oraz Chili pieprz cayenne PRYMAT. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wkładamy rybę i smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Na wierzchu doprawiamy solą i pieprzem.

Podpieczoną rybę wkładamy do piekarnika na 180 stopni (funkcja steamify), zwykły piekarnik: temperatura 170 stopni, czas pieczenia 15-20 minut, funkcja góra dół.

Rybę możemy sprawdzić wbijając nóż na głębokość kręgosłupa – jeśli końcówka noża jest ciepła znaczy, że ryba jest już gotowa.

2

Czosnek siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy oliwę w niskiej temperaturze. Wrzucamy czosnek i dodajemy tymianek, bazylię PRYMAT i pomidory koktajlowe. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu, tak żeby pomidory nie puściły wody.

3

Na talerzu układamy sałatę. Na wierzch kładziemy upieczoną rybę i pomidorki. Całość polewamy aromatyczną oliwą.

Dekorujemy oliwkami SMAK, kawałkami papryczki jalapeno oraz kaparami.

Smakowała Ci pieczona ryba w śródziemnomorskim stylu? Wypróbuj więcej przepisów na dania z ryb i owoców morza!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda 11.11.2023 09:22
Dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak