Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona ryba w śródziemnomorskim stylu, DS XIX odc. 37
Dorada + Doradca Smaku = doskonałe połączenie! ;)
Poznaj najlepszy przepis na pieczoną rybę w śródziemnomorskim stylu.
W tym odcinku programu szef kuchni, Michel Moran pokaże Ci:
- jak przyprawić rybę?
- jak smażyć rybę na patelni?
- jak i ile czasu piec rybę w piekarniku?
- jak zrobić aromatyczną oliwę z pomidorami?
- jakie dodatki do ryby użyć?
Jak upiec rybę w śródziemnomorskim stylu?
Całą rybę doprawiamy w środku: solą, pieprzem białym oraz Chili pieprz cayenne PRYMAT. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, wkładamy rybę i smażymy 2-3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Na wierzchu doprawiamy solą i pieprzem.
Podpieczoną rybę wkładamy do piekarnika na 180 stopni (funkcja steamify), zwykły piekarnik: temperatura 170 stopni, czas pieczenia 15-20 minut, funkcja góra dół.
Rybę możemy sprawdzić wbijając nóż na głębokość kręgosłupa – jeśli końcówka noża jest ciepła znaczy, że ryba jest już gotowa.
Czosnek siekamy drobno. Na patelni podgrzewamy oliwę w niskiej temperaturze. Wrzucamy czosnek i dodajemy tymianek, bazylię PRYMAT i pomidory koktajlowe. Chwilę podgrzewamy na małym ogniu, tak żeby pomidory nie puściły wody.
Na talerzu układamy sałatę. Na wierzch kładziemy upieczoną rybę i pomidorki. Całość polewamy aromatyczną oliwą.
Dekorujemy oliwkami SMAK, kawałkami papryczki jalapeno oraz kaparami.