Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15

5.0
(47)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Lasagne z wołowiną i grillowanymi warzywami, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ta wersja jest lżejsza niż ta tradycyjna przekładana sosem beszamelowym, ale z pewnością jest równie pyszna! Koniecznie wypróbujcie propozycję Doradcy Smaku. 

Składniki:

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa 5 łyżek
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
mielona wołowina 500 g
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka
passata pomidorowa 800 ml
makaron lasagne 1 opakowanie
creme fraiche dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami
ser gouda 100 g
tarty ser jantar 50 g

Porada

Jeśli nie mamy w domu patelni grillowej, możemy upiec warzywa w piekarniku z opcją grilla. Ciężki sos beszamelowy możemy zastąpić lżejszym zamiennikiem. Wystarczy użyć dipu śmietanowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15

SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. W małej misce łączymy rozmaryn z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry warzyw z obu stron.

2.  Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Warzywa grillujemy z obu stron i przedkładamy na talerz.

3. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy zioła prowansalskie. Przekładamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Energicznie je rozdrabniamy. Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gdy mięso się usmaży, wlewamy passatę pomidorową, mieszamy całość i smażymy do odparowania wody.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Układamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją cienką warstwą dipu śmietanowego. Kolejne warstwy lasagne to: grillowane warzywa, mięso mielone w sosie, makaron, dip śmietanowy, plastry sera gouda. Układamy warstwy, aż naczynie będzie wypełnione. Na górze układamy warstwę sera gouda.

5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po 30 minutach lasagne posypujemy tartym serem jantar i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

 

SPOSÓB PODANIA:

Lasagne można podać bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak