Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Lasagne z wołowiną i grillowanymi warzywami, to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Ta wersja jest lżejsza niż ta tradycyjna przekładana sosem beszamelowym, ale z pewnością jest równie pyszna! Koniecznie wypróbujcie propozycję Doradcy Smaku. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    5 łyżek
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • mielona wołowina

    500 g
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    1 łyżeczka
  • passata pomidorowa

    800 ml
  • makaron lasagne

    1 opakowanie
  • creme fraiche

    dip śmietanowy z czosnkiem i ziołami
  • ser gouda

    100 g
  • tarty ser jantar

    50 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Lasagne z mieloną wołowiną i grillowanymi warzywami, DS XVI, odc. 15

SPOSOB PRZYGOTOWANIA:

1. Bakłażana i cukinię myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry. W małej misce łączymy rozmaryn z 2 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy plastry warzyw z obu stron.

2.  Patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy i rozgrzewamy. Warzywa grillujemy z obu stron i przedkładamy na talerz.

3. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy zioła prowansalskie. Przekładamy cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy mięso mielone. Energicznie je rozdrabniamy. Doprawiamy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Gdy mięso się usmaży, wlewamy passatę pomidorową, mieszamy całość i smażymy do odparowania wody.

4. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Układamy pierwszą warstwę makaronu. Smarujemy ją cienką warstwą dipu śmietanowego. Kolejne warstwy lasagne to: grillowane warzywa, mięso mielone w sosie, makaron, dip śmietanowy, plastry sera gouda. Układamy warstwy, aż naczynie będzie wypełnione. Na górze układamy warstwę sera gouda.

5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut. Po 30 minutach lasagne posypujemy tartym serem jantar i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.

 

SPOSÓB PODANIA:

Lasagne można podać bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.

 

 

Doradca Smaku
Jeśli nie mamy w domu patelni grillowej, możemy upiec warzywa w piekarniku z opcją grilla. Ciężki sos beszamelowy możemy zastąpić lżejszym zamiennikiem. Wystarczy użyć dipu śmietanowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat