Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bolońska, DS XX odc. 3
Zupa bolońska to połączenie pomidorów, mięsa mielonego i sera parmezan. Takie smaki nieodłącznie związane są z klimatem słonecznej i niezwykle aromatycznej Italii! Sięgnij po ten przepis, jeśli znudziło Ci się już spaghetti bolognese. Zupa bolońska to coś po prostu pysznego, ale i szybkiego w przygotowaniu!
Jak przygotować zupę bolońską?
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mieloną wołowinę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką Prymat. Podsmażamy na średnim ogniu aż mięso się zarumieni.
Cebulę kroimy na drobne kawałki. Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Marchewki i seler naciowy kroimy w kosteczkę.
Mięso ściągamy z patelni i przekładamy do garnka. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Podsmażamy na średnim ogniu. Warzywa doprawiamy solą i suszonym oregano Prymat. Krótko podsmażamy i przekładamy do garnka z mięsem, podgrzewamy.
Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy suszoną bazylią Prymat. Dolewamy bulion wołowy, mieszamy i powoli gotujemy.
Zupę bolońską nalewamy na głęboki talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Bagietkę kroimy na kromeczki i podajemy do zupy (bagietkę można przygotować w piekarniku w formie grzanki).