Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Zupa bolońska, DS XX odc. 3

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa bolońska nie jest tak popularna jak spaghetti z sosem bolońskim, ale jest równie pyszna! Oto przepis na pożywną zupę z mięsem mielonym i serem parmezan. 

Składniki:

mielona wołowina
450 g
cebula
1,5 szt.
czosnek
3 ząbki
marchew
2 szt.
seler naciowy
1 łodyga
pomidory bez skóry
1 puszka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bulion wołowy
4 szklanki
Oregano suszone Prymat
łyżeczki
Sklep Prymat
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
oliwa
2 łyżki
bagietka
1 szt.
parmezan starty
1 łyżka
bazylia świeża
4 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bolońska, DS XX odc. 3

Zupa bolońska to połączenie pomidorów, mięsa mielonego i sera parmezan. Takie smaki nieodłącznie związane są z klimatem słonecznej i niezwykle aromatycznej Italii! Sięgnij po ten przepis, jeśli znudziło Ci się już spaghetti bolognese. Zupa bolońska to coś po prostu pysznego, ale i szybkiego w przygotowaniu!

Jak przygotować zupę bolońską?

1

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mieloną wołowinę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką Prymat. Podsmażamy na średnim ogniu aż mięso się zarumieni. 

2

Cebulę kroimy na drobne kawałki. Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Marchewki i seler naciowy kroimy w kosteczkę.

3

Mięso ściągamy z patelni i przekładamy do garnka. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Podsmażamy na średnim ogniu. Warzywa doprawiamy solą i suszonym oregano Prymat. Krótko podsmażamy i przekładamy do garnka z mięsem, podgrzewamy. 

4

Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy suszoną bazylią Prymat. Dolewamy bulion wołowy, mieszamy i powoli gotujemy.

5

Zupę bolońską nalewamy na głęboki talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii. 

Bagietkę kroimy na kromeczki i podajemy do zupy (bagietkę można przygotować w piekarniku w formie grzanki).

W przepisie możesz użyć swojego ulubionego pieczywa. Bagietkę możesz także dodatkowo skropić oliwą! Całość będzie z pewnością pyszna. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota 24.09.2024 15:55
polecam, pyszne :)
Doradca Smaku 25.09.2024 13:35
Cieszę się, że smakuje!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak