Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa bolońska, DS XX odc. 3

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa bolońska nie jest tak popularna jak spaghetti z sosem bolońskim, ale jest równie pyszna! Oto przepis na pożywną zupę z mięsem mielonym i serem parmezan. 

Składniki:

mielona wołowina 450 g
cebula 1,5 szt.
czosnek 3 ząbki
marchew 2 szt.
seler naciowy 1 łodyga
pomidory bez skóry 1 puszka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
bulion wołowy 4 szklanki
Oregano suszone Prymat łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
bagietka 1 szt.
parmezan starty 1 łyżka
bazylia świeża 4 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bolońska, DS XX odc. 3

Zupa bolońska to połączenie pomidorów, mięsa mielonego i sera parmezan. Takie smaki nieodłącznie związane są z klimatem słonecznej i niezwykle aromatycznej Italii! Sięgnij po ten przepis, jeśli znudziło Ci się już spaghetti bolognese. Zupa bolońska to coś po prostu pysznego, ale i szybkiego w przygotowaniu!

Jak przygotować zupę bolońską?

1

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mieloną wołowinę, przyprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką Prymat. Podsmażamy na średnim ogniu aż mięso się zarumieni. 

2

Cebulę kroimy na drobne kawałki. Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy. Marchewki i seler naciowy kroimy w kosteczkę.

3

Mięso ściągamy z patelni i przekładamy do garnka. Na tę samą patelnię dodajemy odrobinę oliwy i wrzucamy cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Podsmażamy na średnim ogniu. Warzywa doprawiamy solą i suszonym oregano Prymat. Krótko podsmażamy i przekładamy do garnka z mięsem, podgrzewamy. 

4

Dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy suszoną bazylią Prymat. Dolewamy bulion wołowy, mieszamy i powoli gotujemy.

5

Zupę bolońską nalewamy na głęboki talerz i posypujemy tartym parmezanem oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii. 

Bagietkę kroimy na kromeczki i podajemy do zupy (bagietkę można przygotować w piekarniku w formie grzanki).

W przepisie możesz użyć swojego ulubionego pieczywa. Bagietkę możesz także dodatkowo skropić oliwą! Całość będzie z pewnością pyszna. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak