Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z ricotty na słono, DS XVIII odc. 2
Kompletne danie obiadowe, pełne smakowitych elementów - puszystych racuchów ze słonym serem ricotta oraz sałatki z kalafiora i pomidorowego sosu z duszonymi warzywami.
Z tego przepisu dowiecie się krok po kroku:
- jak przygotować sos warzywny?
- jak zrobić masę na racuchy z sera, mąki i jajek?
- jak smażyć racuchy?
- jak przygotować sałatkę z kalafiora?
- jak podawać racuchy by pięknie wyglądały i smakowały?
Opis przygotowania
Przygotowujemy sos - kroimy cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy na małe kawałki. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę oraz czosnek i dodajemy ostrą paprykę Prymat. Następnie dodajemy marchewkę, seler naciowy i smażymy kilka minut. Dolewamy wodę i dusimy wszystko razem ok 10 min. Następnie do garnka dodajemy passatę pomidorową i zagotowujemy. Gotowy sos miksujemy na gładko.
Aby przygotować ciasto na racuchy łączymy w misce jajka, ricottę, parmezan i mąkę po jednej łyżce, aż ciasto uzyska gęstą konsystencję. Doprawiamy bazylią Prymat. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Kroimy kalafiora na mniejsze kawałki. Następnie podprażamy go na suchej patelni, aż wydobędzie się orzechowy aromat. Przekładamy do miski.
W małym naczyniu mieszamy jogurt naturalny z miodem i musztardą oraz dodajemy sok z cytryny. Sos łączymy z prażonym kalafiorem, obsypanym pestkami granatu i słonecznika, dekorujemy listkami mięty.
Upieczone placki dekorujemy kaparami, suszonymi pomidorami Smak oraz kiełkami słonecznika. Podajemy z sałatką z kalafiora oraz z sosem pomidorowym.