Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad: Burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Dieta dla aktywnych | Dzień 1 | Obiad

Wege burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli. Białko jest niezbędne do prawidłowej regeneracji tkanki mięśniowej, zwłaszcza po ciężkim treningu. Chociaż makroskładnik ten kojarzony jest głównie z produktami odzwierzęcymi (mięsem, jajami, rybami, nabiałem), znajdziemy go również w nasionach strączkowych.

 

Składniki:

kasza jaglana 36 g (3 łyżki)
płatki owsiane górskie 10 g (1 łyżka)
fasola czerwona z puszki 51 g (3 łyżki)
kukurydza konserwowa 36 g (2 łyżki)
cebula czerwona 37 g (ok. 1/3 szt.)
koncentrat pomidorowy 18 g (2 łyżeczki)
słonecznik łuskany 13 g (1 łyżka)
olej rzepakowy rafinowany 11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 g (2 szczypty)
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 g (2 szczypty)
Kmin rzymski mielony Prymat 2 g (2 szczypty)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 g (2 szczypty)
Pieprz czarny mielony Prymat 2 g (2 szczypty)
bułka grahamka 1 szt. (ok. 68 g)
pomidor 48 g (2 plastry)
ogórek zielony 16 g (4 plastry)
sałata masłowa 6 g (2 liście)
ketchup łagodny 42 g (2 łyżki)

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad: Burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli

Burger w wersji wegańskiej sprawia, że typowy fast food może okazać się zdrowy, a równie pyszny! W tym przepisie można znaleźć wiele popularnych w wegańskiej kuchni składników, które w ciekawy sposób odtwarzają te amerykańską klasykę, czyli burgera. Odpowiednikiem mięsa jest tu połączenie kaszy jaglanej, kukurydzy, cebuli, płatków owsianych i przecieru pomidorowego z kilkoma dodatkami. 

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Cebulę obierz i posiekaj.

3. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.

4. Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.

5. Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.

7. Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem.

8. Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.

9. Na dolnej połówce ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką bułki i przełóż na talerz.

 

Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.

Wszystkie składniki na wegańskiego burgera są dobrze przemyślane. Co więcej, są dostosowane nie tylko do diety wegańskiej, ale przede wszystkim do diety osób dbających o zdrowe i świadome odżywianie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak