Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza jaglana
36 g (3 łyżki) -
płatki owsiane górskie
10 g (1 łyżka) -
fasola czerwona z puszki
51 g (3 łyżki) -
kukurydza konserwowa
36 g (2 łyżki) -
cebula czerwona
37 g (ok. 1/3 szt.) -
koncentrat pomidorowy
18 g (2 łyżeczki) -
słonecznik łuskany
13 g (1 łyżka) -
olej rzepakowy rafinowany
11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki) -
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
2 g (2 szczypty) -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
2 g (2 szczypty) -
Kmin rzymski mielony Prymat
2 g (2 szczypty) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 g (2 szczypty) -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 g (2 szczypty) -
bułka grahamka
1 szt. (ok. 68 g) -
pomidor
48 g (2 plastry) -
ogórek zielony
16 g (4 plastry) -
sałata masłowa
6 g (2 liście) -
ketchup łagodny
42 g (2 łyżki)
Przepis i sposób przygotowania Obiad: Burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli
1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
2. Cebulę obierz i posiekaj.
3. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.
4. Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.
5. Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.
7. Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem.
8. Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.
9. Na dolnej połówce ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką bułki i przełóż na talerz.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.
Komentarze (0)