Obiad: Burgery z kotletem z kaszy jaglanej i fasoli

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 1 | Obiad

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Białko jest niezbędne do prawidłowej regeneracji tkanki mięśniowej, zwłaszcza po ciężkim treningu. Chociaż makroskładnik ten kojarzony jest głównie z produktami odzwierzęcymi (mięsem, jajami, rybami, nabiałem), znajdziemy go również w nasionach strączkowych.”

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jaglana

    36 g (3 łyżki)
  • płatki owsiane górskie

    10 g (1 łyżka)
  • fasola czerwona z puszki

    51 g (3 łyżki)
  • kukurydza konserwowa

    36 g (2 łyżki)
  • czerwona cebula

    37 g (ok. 1/3 szt.)
  • koncentrat pomidorowy

    18 g (2 łyżeczki)
  • słonecznik łuskany

    13 g (1 łyżka)
  • olej rzepakowy rafinowany

    11 ml (ok. 1 i 1/2 łyżki)
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 g (2 szczypty)
  • bułka grahamka

    1 szt. (ok. 68 g)
  • pomidor

    48 g (2 plastry)
  • ogórek zielony

    16 g (4 plastry)
  • sałata masłowa

    6 g (2 liście)
  • ketchup łagodny

    42 g (2 łyżki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.

2. Cebulę obierz i posiekaj.

3. Fasolę oraz kukurydzę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj połowę fasoli na gładką masę.

4. Nasiona słonecznika oraz płatki owsiane zmiel w młynku lub rozdrobnij w blenderze.

5. Kaszę, fasolę, kukurydzę, cebulę, nasiona, płatki, koncentrat, tłuszcz oraz przyprawy przełóż do miski i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Następnie wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. W połowie pieczenia odwróć kotlety na drugą stronę.

7. Pieczywo przekrój na pół i posmaruj ketchupem.

8. Pomidora oraz ogórka umyj i pokrój na plastry.

9. Na dolnej połówce ułóż sałatę, warzywa oraz kotleta. Przykryj drugą połówką bułki i przełóż na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat