Pęczotto z burakami, pieczarkami i oscypkiem

Pęczotto z burakami, pieczarkami i oscypkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Danie z kaszy z burakami, pieczarkami, suszonymi pomidorami i posypane oscypkiem - propozycja na lunch lub kolację. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pęczotto:

  • kasza pęczak

    2 szklanki
  • buraki

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    8 sztuk
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • rosół warzywny

    1/2 litra
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • pomidory suszone Smak

    5 sztuk
  • oscypek

    100 gramów
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Do smaku:

  • czarnuszka

  • czosnek niedźwiedzi 

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować i pokroić w kostkę buraki.

W rondelku rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów, dodajemy pokrojone: cebulę, czosnek, pieczarki i smażymy na złoty kolor.

Następnie dodajemy kaszę, białe wino i gdy odparuje wlewamy chochlę ciepłego rosołu i mieszamy. 

Gdy rosół odparuje dodajemy kolejną część rosołu  do czasu, aż kasza będzie miękka.

Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy masło, buraki, suszone pomidory, połowę natki pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pęczotto podajemy w miseczkach posypane obficie tartym na dużych oczkach tarki serem oscypek, pozostałą częścią natki pietruszki i czarnuszką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat