Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
750 mililitrów -
cukier
5 łyżek -
skórka z limonki
z 1 owocu -
kasza manna
5 czubatych łyżek -
maliny mrożone
250 gramów -
sok z limonki
z 1 owocu łyżki -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
masło
2-3 łyżki -
jajko
1 sztuka -
Do dekoracji:
-
listki melisy
kilka sztuk -
sól
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Krem z kaszy manny z sosem malinowym
1. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z limonki.
2. Zamieszać energicznie i dodać kaszę mannę. Gotować ok. 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika.
3. Oddzielić białko jajka od żółtka. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody, a białko ubić na sztywną pianę.
4. Kaszę wymieszać najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawaną małymi porcjami pianą.
5. Przepłukać zimną wodą 8 małych foremek lub pojemniczków. Wypełnić je przygotowaną masą, schładzać min. 6 godzin.
6. Sos: rozmrozić maliny, wymieszać z cukrem z wanilią i sokiem z limonki.
7. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Zostawić na małym ogniu.
8. W tym czasie krem wyjmij z foremek na talerzyki. Polej gorącym sosem.
9. Resztę cukru dodać do roztopionego masła i skarmelizować. Polać karmelem deser.
10. Udekorować listkami melisy.
Komentarze (0)