Krem z kaszy manny z sosem malinowym

Krem z kaszy manny z sosem malinowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na deser z kaszy manny podany z sosem malinowym na ciepło.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    750 mililitrów
  • cukier

    5 łyżek
  • skórka z limonki

    z 1 owocu
  • kasza manna

    5 czubatych łyżek
  • maliny mrożone

    250 gramów
  • sok z limonki

    z 1 owocu łyżki
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • masło

    2-3 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Do dekoracji:

  • listki melisy

    kilka sztuk
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Krem z kaszy manny z sosem malinowym

1. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z limonki.

2. Zamieszać energicznie i dodać kaszę mannę. Gotować ok. 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika.

3. Oddzielić białko jajka od żółtka. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody, a białko ubić na sztywną pianę.

4. Kaszę wymieszać najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawaną małymi porcjami pianą.

5. Przepłukać zimną wodą 8 małych foremek lub pojemniczków. Wypełnić je przygotowaną masą, schładzać min. 6 godzin.

6. Sos: rozmrozić maliny, wymieszać z cukrem z wanilią i sokiem z limonki.

7. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Zostawić na małym ogniu.

8. W tym czasie krem wyjmij z foremek na talerzyki. Polej gorącym sosem.

9. Resztę cukru dodać do roztopionego masła i skarmelizować. Polać karmelem deser.

10. Udekorować listkami melisy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat