Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kaszy manny z sosem malinowym
1. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z limonki.
2. Zamieszać energicznie i dodać kaszę mannę. Gotować ok. 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika.
3. Oddzielić białko jajka od żółtka. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody, a białko ubić na sztywną pianę.
4. Kaszę wymieszać najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawaną małymi porcjami pianą.
5. Przepłukać zimną wodą 8 małych foremek lub pojemniczków. Wypełnić je przygotowaną masą, schładzać min. 6 godzin.
6. Sos: rozmrozić maliny, wymieszać z cukrem z wanilią i sokiem z limonki.
7. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Zostawić na małym ogniu.
8. W tym czasie krem wyjmij z foremek na talerzyki. Polej gorącym sosem.
9. Resztę cukru dodać do roztopionego masła i skarmelizować. Polać karmelem deser.
10. Udekorować listkami melisy.