Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kaszy manny z sosem malinowym

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na deser z kaszy manny podany z sosem malinowym na ciepło.

Składniki:

mleko 750 mililitrów
cukier 5 łyżek
skórka z limonki z 1 owocu
kasza manna 5 czubatych łyżek
maliny mrożone 250 gramów
sok z limonki z 1 owocu łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
masło 2-3 łyżki
jajko 1 sztuka
Do dekoracji:
listki melisy kilka sztuk
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kaszy manny z sosem malinowym

1. Zagotować mleko z 4 łyżkami cukru, solą i skórką z limonki.

2. Zamieszać energicznie i dodać kaszę mannę. Gotować ok. 5 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z palnika.

3. Oddzielić białko jajka od żółtka. Żółtko roztrzepać z 1 łyżką zimnej wody, a białko ubić na sztywną pianę.

4. Kaszę wymieszać najpierw z żółtkiem, a następnie z dodawaną małymi porcjami pianą.

5. Przepłukać zimną wodą 8 małych foremek lub pojemniczków. Wypełnić je przygotowaną masą, schładzać min. 6 godzin.

6. Sos: rozmrozić maliny, wymieszać z cukrem z wanilią i sokiem z limonki.

7. Zmiksować, przelać do garnka i zagotować. Zostawić na małym ogniu.

8. W tym czasie krem wyjmij z foremek na talerzyki. Polej gorącym sosem.

9. Resztę cukru dodać do roztopionego masła i skarmelizować. Polać karmelem deser.

10. Udekorować listkami melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak