odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Wegetariańskie kotleciki z kuskusem, odc. 34

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Wegetariańskie kotleciki, czyli tzw. köftesi to przysmak kuchni tureckiej. W oryginale z kaszą bulgur, w wariacji Roberta Sowy, z kaszą kuskus. Jako dodatek świeża, koniecznie schłodzona sałatka z ogórka, pomidora, arbuza, czerwonej cebuli i orzeszków ziemnych. Palce lizać!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotleciki:

  • czosnek

    2 ząbki
  • biała cebula

    1 szt.
  • olej rzepakowy

    100 ml
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • kuskus

    1 szklanka
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • ugotowana soczewica

    2-3 łyżki
  • ser feta

    2 łyżki
  • jaja

    2 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek

Sałatka:

  • ogórek

    1 szt.
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 szt.
  • arbuz

    1 kawałek
  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • orzeszki ziemne

    1 garść
  • świeża kolendra

    kilka gałązek
  • oliwa

    30 ml

Do smaku:

  • papryka ostra mielona

  • papryka wędzona słodka mielona

  • kmin rzymski mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obieramy ogórka, wykrajamy nasiona, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Pomidora bez skóry i nasion również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę arbuzem bez pestek i orzeszkami ziemnymi. Dla zaostrzenia smaku sałatki dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą morską oraz ostrą mieloną papryką, wszystko dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Czosnek siekamy, natomiast białą cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnię wylewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, mocno rozgrzewamy patelnię. Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy wędzoną czerwoną paprykę, ponownie mieszamy. 

Zawartość patelni przerzucamy do szklanej miski. Dodajemy ugotowany kuskus i soczewicę, tarty ser feta oraz wiejskie surowe jajka. Doprawiamy kminem rzymskim. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Formułujemy podłużne kotleciki z przygotowanego farszu. Na patelnię wylewamy dość sporo oleju rzepakowego (6 łyżek), rozgrzewamy. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 

Podanie: 

Gotowe wegetariańskie kotleciki köftesi wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką natki pietruszki. Podajemy z zimną sałatką.

Doradca Smaku
Aby kotleciki nie przyklejały nam się do rąk należy łyżkę oraz dłonie zmoczyć zimną wodą. Jeżeli masa na kotleciki będzie za rzadka dodajemy bułkę tartą. Do kotlecików zamiast soli dodajemy fetę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat