Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Wegetariańskie kotleciki z kuskusem, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(282)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wegetariańskie kotleciki, czyli tzw. köftesi to przysmak kuchni tureckiej. W oryginale z kaszą bulgur, w wariacji Roberta Sowy, z kaszą kuskus. Jako dodatek świeża, koniecznie schłodzona sałatka z ogórka, pomidora, arbuza, czerwonej cebuli i orzeszków ziemnych. Palce lizać!

Składniki:

Kotleciki wege:

czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 szt.
olej rzepakowy 100 ml
przecier pomidorowy 2 łyżki
kuskus 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
ugotowana soczewica 2-3 łyżki
ser feta 2 łyżki
jaja 2 szt.
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek

Sałatka:

ogórek 1 szt.
pomidor malinowy bez skóry 1 szt.
arbuz 1 kawałek
cebula czerwona 1/2 szt.
orzeszki ziemne 1 garść
świeża kolendra kilka gałązek
oliwa 30 ml

Do smaku:

Papryka ostra mielona Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Kmin rzymski mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Aby kotleciki nie przyklejały nam się do rąk należy łyżkę oraz dłonie zmoczyć zimną wodą. Jeżeli masa na kotleciki będzie za rzadka dodajemy bułkę tartą. Do kotlecików zamiast soli dodajemy fetę.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Wegetariańskie kotleciki z kuskusem, odc. 34

Kotleciki wege z kaszy kuskus, z gotowaną soczewicą, serem feta. Jajko pełni funkcję spoiwa. Kotleciki doprawiamy świeżymi ziołami i smażymy na oleju na złoty kolor. Te kotleciki wege najlepiej smakują z sałatką z pomidora, ogórka i arbuza. 

Obieramy ogórek, wykrajamy nasiona, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Pomidora bez skóry i nasion również kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałatki razem z pokrojonym w kostkę arbuzem bez pestek i orzeszkami ziemnymi. Dla zaostrzenia smaku sałatki dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą morską oraz ostrą mieloną papryką, wszystko dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.

Czosnek siekamy, natomiast białą cebulę kroimy w kosteczkę. Na patelnię wylewamy cztery łyżki oleju rzepakowego, mocno rozgrzewamy patelnię. Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. Dodajemy wędzoną czerwoną paprykę, ponownie mieszamy. 

Zawartość patelni przerzucamy do szklanej miski. Dodajemy ugotowany kuskus i soczewicę, tarty ser feta oraz wiejskie surowe jajka. Doprawiamy kminem rzymskim. Wrzucamy posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki, dokładnie mieszamy. Formułujemy podłużne kotleciki z przygotowanego farszu i obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wylewamy dość sporo oleju rzepakowego (6 łyżek), rozgrzewamy. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 

Podanie: 

Gotowe wegetariańskie kotleciki köftesi wykładamy na talerz i dekorujemy świeżą gałązką natki pietruszki. Podajemy z zimną sałatką.

Przepisy na wege kotlety:

Wege kotlety z kaszy i boczniaków

Kotlety z brokuła

Kotlety ziemniaczane

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak