Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Kozacki kulisz, odc. 38

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(104)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto prawdziwie ukraińskie danie, czyli kozacki kulisz. Jest żeberko, karczek, kasza, są pieczarki i papryczka chili. W Polsce mamy krupnik, a na Ukrainie jest kulisz. Smacznego!

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1/2 szt.
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
pieczarki 4 szt.
chudy boczek 150 g
kasza jęczmienna 60 g
natka pietruszki 1 pęczek
papryczka chili 1 szt.
wywar (szczegóły w przepisie) 500 ml

Do smaku:

Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Kminek mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Kozacki kulisz, odc. 38

Czosnek siekamy, cebulę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wkładamy boczek i podsmażamy, mieszając. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym. Z wywaru wyciągamy mięso: żeberko i karczek wieprzowy. Żeberko kroimy w kawałki i wyciągamy kości. Karczek kroimy na większe kawałki. Mięso dodajemy do warzyw w rondlu i mieszamy, podsmażając. Doprawiamy kminkiem mielonym, mieszamy i dodajemy kilka (4–5) chochli wywaru (żeberko, karczek wieprzowy, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego – całość gotujemy przez około 3 godziny). Wsypujemy kaszę i mieszamy, doprawiamy solą jodowaną. Siekamy natkę pietruszki i papryczkę chili. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy posiekaną pietruszką i papryczką chili.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak