Doradca Smaku X: Kozacki kulisz, odc. 38

odc. 38 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Kozacki kulisz, odc. 38

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto prawdziwie ukraińskie danie, czyli kozacki kulisz. Jest żeberko, karczek, kasza, są pieczarki i papryczka chili. W Polsce mamy krupnik, a na Ukrainie jest kulisz. Smacznego!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • pieczarki

    4 szt.
  • chudy boczek

    150 g
  • kasza jęczmienna

    60 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • papryczka chili

    1 szt.
  • wywar (szczegóły w przepisie)

    500 ml

Do smaku:

  • pieprz czarny grubo mielony

  • kminek mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek siekamy, cebulę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wkładamy boczek i podsmażamy, mieszając. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym. Z wywaru wyciągamy mięso: żeberko i karczek wieprzowy. Żeberko kroimy w kawałki i wyciągamy kości. Karczek kroimy na większe kawałki. Mięso dodajemy do warzyw w rondlu i mieszamy, podsmażając. Doprawiamy kminkiem mielonym, mieszamy i dodajemy kilka (4–5) chochli wywaru (żeberko, karczek wieprzowy, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego – całość gotujemy przez około 3 godziny). Wsypujemy kaszę i mieszamy, doprawiamy solą jodowaną. Siekamy natkę pietruszki i papryczkę chili. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy posiekaną pietruszką i papryczką chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat