Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Kozacki kulisz, odc. 38
Czosnek siekamy, cebulę, marchew i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka wkładamy boczek i podsmażamy, mieszając. Dodajemy czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pieczarki. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem czarnym grubo mielonym. Z wywaru wyciągamy mięso: żeberko i karczek wieprzowy. Żeberko kroimy w kawałki i wyciągamy kości. Karczek kroimy na większe kawałki. Mięso dodajemy do warzyw w rondlu i mieszamy, podsmażając. Doprawiamy kminkiem mielonym, mieszamy i dodajemy kilka (4–5) chochli wywaru (żeberko, karczek wieprzowy, włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego – całość gotujemy przez około 3 godziny). Wsypujemy kaszę i mieszamy, doprawiamy solą jodowaną. Siekamy natkę pietruszki i papryczkę chili. Danie wykładamy na talerz, dekorujemy posiekaną pietruszką i papryczką chili.