Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza gryczana niepalona
150 gramów -
boczek
40 gramów -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 sztuka -
szparagi zielone
4-5 sztuk -
rzodkiewki
4-5 sztuk -
jajko
1 sztuka -
oliwa
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
suszone pomidory z czosnkiem
3 łyżeczki -
majeranek
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
sos ostrygowy
2 łyżki -
sos sojowy
2 łyżki -
zielona cebulka
1 sztuka -
młode listki buraka
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego
Ugotować kaszę gryczaną niepaloną.
Rozgrzać 2 patelnie i wlać na nie olej. Na jednej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, a na drugiej boczek.
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz ze szparagami oraz rzodkiewkami i podsmażać przez ok. 1 minutę. Po tym czasie na patelnię z boczkiem wbić jajko, a kaszę doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem, kminem, majerankiem, sosem ostrygowym oraz sojowym i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Kiedy kasza jest gotowa dodać do niej zieloną cebulkę i wyłożyć wraz z boczkiem, jajkiem oraz liśćmi buraka. Podawać z zsiadłym mlekiem.
Jeśli lubicie dania z kaszy zróbcie koniecznie kaszę gryczaną z warzywami i boczkiem.
Komentarze (0)