Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego

5.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

To prosta i pyszna propozycja na obiad:niepalona kasza gryczana z mnóstwem sezonowych warzyw, z soczystym boczkiem i jajkiem sadzonym. Do tego szklanka zsiadłego mleka i letni obiad gotowy. Jeśli chcecie spróbować innego dania z kaszą kukurydzianą, klikajcie tutaj.

 

Składniki:

kasza gryczana niepalona 150 gramów
boczek 40 gramów
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
szparagi zielone 4-5 sztuk
rzodkiewki 4-5 sztuk
jajko 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
suszone pomidory z czosnkiem 3 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
sos ostrygowy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
zielona cebulka 1 sztuka
młode listki buraka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego

Ugotować kaszę gryczaną niepaloną.

Rozgrzać 2 patelnie i wlać na nie olej. Na jednej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, a na drugiej boczek.

Do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz ze szparagami oraz rzodkiewkami i podsmażać przez ok. 1 minutę. Po tym czasie na patelnię z boczkiem wbić jajko, a kaszę doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem, kminem, majerankiem, sosem ostrygowym oraz sojowym i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Kiedy kasza jest gotowa dodać do niej zieloną cebulkę i wyłożyć wraz z  boczkiem, jajkiem oraz liśćmi buraka. Podawać z zsiadłym mlekiem.

Jeśli lubicie dania z kaszy zróbcie koniecznie kaszę gryczaną z warzywami i boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak