Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: kasza z warzywami, boczkiem i jajkiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

To prosta i pyszna propozycja na obiad:niepalona kasza gryczana z mnóstwem sezonowych warzyw, z soczystym boczkiem i jajkiem sadzonym. Do tego szklanka zsiadłego mleka i letni obiad gotowy. Jeśli chcecie spróbować innego dania z kaszą kukurydzianą, klikajcie tutaj.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana niepalona

    150 gramów
  • boczek

    40 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • szparagi zielone

    4-5 sztuk
  • rzodkiewki

    4-5 sztuk
  • jajko

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem

    3 łyżeczki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżeczka
  • sos ostrygowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • młode listki buraka

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować kaszę gryczaną niepaloną.

Rozgrzać 2 patelnie i wlać na nie olej. Na jednej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem, a na drugiej boczek.

Do podsmażonej cebuli dodać ugotowaną kaszę wraz ze szparagami oraz rzodkiewkami i podsmażać przez ok. 1 minutę. Po tym czasie na patelnię z boczkiem wbić jajko, a kaszę doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem, kminem, majerankiem, sosem ostrygowym oraz sojowym i smażyć jeszcze ok 2 minuty. Kiedy kasza jest gotowa dodać do niej zieloną cebulkę i wyłożyć wraz z  boczkiem, jajkiem oraz liśćmi buraka. Podawać z zsiadłym mlekiem.

Jeśli lubicie dania z kaszy zróbcie koniecznie kaszę gryczaną z warzywami i boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat