Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kaszą bulgur
Leczo z kaszą bulgur - pożywna wersja leczo, z kiełbasą, pomidorami, cukinią i cebulą. Do leczo dodajemy suchą kaszę, która dusi się i nabiera smaku dzięki sokom z warzyw i bulionowi.
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę posiekać drobno.
Pomidory oraz cukinię obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym maśle klarowanym zrumienić kiełbasę, dodać cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dołożyć pomidory, dusić do momentu aż zaczną się rozpadać i puszczą sok.
Dodać cukinię, dusić do miękkości warzyw.
Wlać przecier oraz bulion. Doprawić solą i pieprzem.
Wsypać suchą kaszę bulgur.
Gotować do miękkości kaszy, co jakiś czas mieszając.