Co na obiad: polenta z warzywami, pesto ze szpinaku i szynką parmeńską wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: polenta z warzywami, pesto ze szpinaku i szynką parmeńską wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Co na obiad? Polenta z mnóstwem sezonowych warzyw, domowym pesto ze szpinaku i szynką parmeńską. W tym przepisie znajdziecie także kilka sposobów na przyrządzenie kaszy kukurydzianej (polenty). Jeśli lubicie kasze, to koniecznie sprawdźcie PRZEPIS na kaszę gryczaną z boczkiem.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na polentę:

  • bulion

    600 mililitrów
  • polenta

    150 gramów
  • sól morska

    do smaku
  • tymianek

    2 łyżeczki
  • masło

    80 gramów
  • oliwa

    2 łyżki

Na pesto szpinakowe:

  • szpinak świeży

    250 gramów
  • pecorino

    50 gramów
  • orzechy włoskie

    40 gramów
  • oliwa

    150 mililitrów
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól morska

    do smaku

Warzywa:

  • groszek cukrowy

    kilka sztuk
  • kukurydza

    1 sztuka
  • szparagi zielone

    4-5 sztuk
  • cukinia

    1 sztuka
  • zielony groszek

    1 garść
  • oliwa

    40 mililitrów
  • sól morska

    do smaku
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Dodatki:

  • pomidorki koktajlowe

    kilka sztuk
  • papryki

    2 sztuki
  • szynka parmeńska

    1-2 plastry
  • pieprz cytrynowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujący się bulion posolić, doprawić tymiankiem oraz dodać 40 g masła. Kiedy masło się rozpuści powoli wsypać polentę cały czas mieszając. Gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Ugotowaną kaszę podzielić na pół, wyjąć połowę i uformować prostokąt na blaszce do pieczenia. Obok kaszy położyć pomidorki oraz paprykę, całość skropić oliwą, posolić i piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.

W czasie pieczenia zblanszować szpinak. Dobrze odsączyć z wody i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników na pesto i całość dokładnie zblendować.

Szparagi, groszek cukrowy i groszek zielony oraz kukurydzę zblanszować przez 2-3 minuty, a cukinię posolić i smażyć na oliwie przez 2 minuty.

Przewrócić cukinię na drugą stronę dodać zblanszowane warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Gotowe warzywa posolić i polać sokiem z cytryny.

Kiedy polenta się upiecze podgrzać pozostałą kaszę z odrobiną płynu oraz pozostałym masłem. Wyłożyć kaszę, polać oliwą, dodać  połamaną upieczoną polentę, sezonowe warzywa, pesto, szynkę parmeńską, orzechy i całość doprawić pieprzem cytrynowym.

 

Jeśli lubicie kasze, to koniecznie sprawdźcie przepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat