Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: polenta z warzywami, pesto ze szpinaku i szynką parmeńską wg Piotra Ogińskiego

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co na obiad? Polenta z mnóstwem sezonowych warzyw, domowym pesto ze szpinaku i szynką parmeńską. W tym przepisie znajdziecie także kilka sposobów na przyrządzenie kaszy kukurydzianej (polenty). Jeśli lubicie kasze, to koniecznie sprawdźcie PRZEPIS na kaszę gryczaną z boczkiem.

 

Składniki:

Na polentę:

bulion 600 mililitrów
polenta 150 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
tymianek 2 łyżeczki
masło 80 gramów
oliwa 2 łyżki

Na pesto szpinakowe:

szpinak świeży 250 gramów
pecorino 50 gramów
orzechy włoskie 40 gramów
oliwa 150 mililitrów
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Warzywa:

groszek cukrowy kilka sztuk
kukurydza 1 sztuka
szparagi zielone 4-5 sztuk
cukinia 1 sztuka
zielony groszek 1 garść
oliwa 40 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
sok z cytryny z 1/2 owocu

Dodatki:

pomidorki koktajlowe kilka sztuk
papryki 2 sztuki
szynka parmeńska 1-2 plastry
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: polenta z warzywami, pesto ze szpinaku i szynką parmeńską wg Piotra Ogińskiego

Gotujący się bulion posolić, doprawić tymiankiem oraz dodać 40 g masła. Kiedy masło się rozpuści powoli wsypać polentę cały czas mieszając. Gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.

Ugotowaną kaszę podzielić na pół, wyjąć połowę i uformować prostokąt na blaszce do pieczenia. Obok kaszy położyć pomidorki oraz paprykę, całość skropić oliwą, posolić i piec przez 25 minut w temperaturze 180°C.

W czasie pieczenia zblanszować szpinak. Dobrze odsączyć z wody i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać resztę składników na pesto i całość dokładnie zblendować.

Szparagi, groszek cukrowy i groszek zielony oraz kukurydzę zblanszować przez 2-3 minuty, a cukinię posolić i smażyć na oliwie przez 2 minuty.

Przewrócić cukinię na drugą stronę dodać zblanszowane warzywa i smażyć kolejne 2 minuty. Gotowe warzywa posolić i polać sokiem z cytryny.

Kiedy polenta się upiecze podgrzać pozostałą kaszę z odrobiną płynu oraz pozostałym masłem. Wyłożyć kaszę, polać oliwą, dodać  połamaną upieczoną polentę, sezonowe warzywa, pesto, szynkę parmeńską, orzechy i całość doprawić pieprzem cytrynowym.

 

Jeśli lubicie kasze, to koniecznie sprawdźcie przepis na kaszę gryczaną z boczkiem i warzywami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak