Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Klopsiki jaglane w sosie pomidorowym, odc. 37
SOS:
2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy słodką paprykę mieloną, a następnie pomidory pelati, garść zielonych oliwek, łyżkę kaparów oraz garść czarnych oliwek. Przyprawiamy grubo mielonym chili z solą morską i całość doprowadzamy do wrzenia.
KLOPSIKI:
2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy połowę marchewki oraz połowę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz łyżkę ziół kuchni włoskiej. Mieszamy i smażymy przez parę minut.
W misce łączymy ugotowaną kaszę jaglaną z 2 jajkami. Dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i bułkę tartą.
Formujemy klopsiki, które następnie smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Podanie: Na talerz wylewamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, a na nim układamy kotleciki. Całość dekorujemy płatkami parmezanu (tworzymy je obieraczką do warzyw), oraz listkami świeżej bazylii.