odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Klopsiki jaglane w sosie pomidorowym, odc. 37

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Super pyszne klopsiki z kaszy jaglanej i do tego w sosie pomidorowym. Danie, które lubicie tym razem w wersji wegetariańskiej. Nie zapomnijcie o aromatycznym sosie, który idealnie dopełni smak Waszych klopsików.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki:

  • kasza jaglana ugotowana

    2 szklanki
  • cebula

    1 mała szt.
  • marchewka

    ½ szt.
  • pietruszka

    ½ szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    ½ szklanki
  • jajka

    2 szt.
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory pelati

    2 puszki
  • oliwki zielone Smak

    1 garść
  • oliwki czarne Smak

    1 garść
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Do smaku:

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • chili z solą morską

  • Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

Dekoracja:

  • parmezan

    płatki
  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS:

2 ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Warzywa smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy słodką paprykę mieloną, a następnie pomidory pelati, garść zielonych oliwek, łyżkę kaparów oraz garść czarnych oliwek. Przyprawiamy grubo mielonym chili z solą morską i całość doprowadzamy do wrzenia.

KLOPSIKI:

2 ząbki czosnku miażdżymy i siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę. Na tarce o grubych oczkach ścieramy połowę marchewki oraz połowę pietruszki. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę oraz łyżkę ziół kuchni włoskiej. Mieszamy i smażymy przez parę minut.

W misce łączymy ugotowaną kaszę jaglaną z 2 jajkami. Dodajemy podsmażone wcześniej warzywa i  bułkę tartą. 

Formujemy klopsiki, które następnie smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym.

Podanie: Na talerz wylewamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, a na nim układamy kotleciki. Całość dekorujemy płatkami parmezanu (tworzymy je obieraczką do warzyw), oraz listkami świeżej bazylii.

Doradca Smaku
Kasza jaglana zwiększa swoją objętość prawie 3-krotnie, dlatego ugotuj ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej. Jeżeli masa na klopsiki jest zbyt „rzadka”, to dodajemy do całości więcej bułki tartej. Przed formowaniem klopsików moczymy dłonie w zimnej wodzie, aby ciasto nam się nie kleiło do rąk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KarolinaDG 05.05.2020 15:56
Ile muszę ugotować suchej kaszy by otrzymać taką ilość jak w przepisie?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Kasza jaglana zwiększa swoją objętość prawie 3-krotnie, dlatego wystarczy ugotować ok. 3/4 szklanki suchej kaszy. Ewentualny nadmiar polecam na słodkie śniadanie :)
bietka 05.05.2020 11:28
Koniecznie muszę zrobić takie klopsiki : )
Doradca Smaku 05.05.2020 14:15
Trzymam za słowo, a jak zrobisz to koniecznie podziel się zdjęciem :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat