Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sałatka z pęczaku, dyni i batatów

5.0
(25)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Jesienna sałatka z kaszy, pieczonej dyni i batatów. Dodatek listków rukoli i orzechów włoskich dopełnia jej smak. 

Składniki:

kasza pęczak
150 gramów
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
dynia hokkaido
1 (średniej wielkości) sztuka
batat
2 sztuki
oliwa
3 łyżki
cebula czerwona
3 sztuki
rukola
100 gramów
Czosnek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
orzechy włoskie
15 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z pęczaku, dyni i batatów

Ugotuj kaszę pęczak: suchą kaszę opłucz, przesyp do garnka i zalej zimną wodą, a następnie posól. Gotuj bez przykrycia do miękkości (kasza będzie miękka po około 30 minutach).

Przekrój dynię hokkaido na ćwiartki, pozbądź się nasion i pokrój na plasterki, a następnie w kostkę.

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości co dynię, a następnie pokrój cebulę.

Dynię razem z batatami i cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw tymiankiem i czosnkiem suszonym oraz solą.

Piec w temperaturze 180°C, 20-30 minut. Zarówno bataty, jak i dynie muszą być miękkie.

Kaszę przecedź i osusz. Wymieszaj z pieczonymi batatami, dynią i cebulą. Na koniec dodaj świeżą rukolę i orzechy włoskie. Możesz je trochę posiekać.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak