Sałatka z pęczaku, dyni i batatów

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jesienna sałatka z kaszy, pieczonej dyni i batatów. Dodatek listków rukoli i orzechów włoskich dopełnia jej smak. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    150 gramów
  • sól

    1 łyżka
  • dynia hokkaido

    1 (średniej wielkości) sztuka
  • batat

    2 sztuki
  • oliwa

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    3 sztuki
  • rukola

    100 gramów
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • orzechy włoskie

    15 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotuj kaszę pęczak: suchą kaszę opłucz, przesyp do garnka i zalej zimną wodą, a następnie posól. Gotuj bez przykrycia do miękkości (kasza będzie miękka po około 30 minutach).

Przekrój dynię hokkaido na ćwiartki, pozbądź się nasion i pokrój na plasterki, a następnie w kostkę.

Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, mniej więcej tej samej wielkości co dynię, a następnie pokrój cebulę.

Dynię razem z batatami i cebulą przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą, dopraw tymiankiem i czosnkiem suszonym oraz solą.

Piec w temperaturze 180°C, 20-30 minut. Zarówno bataty, jak i dynie muszą być miękkie.

Kaszę przecedź i osusz. Wymieszaj z pieczonymi batatami, dynią i cebulą. Na koniec dodaj świeżą rukolę i orzechy włoskie. Możesz je trochę posiekać.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat