Doradca Smaku XI: Kaszotto z kurkami, odc.13

odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku XI: Kaszotto z kurkami, odc.13

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszne kaszotto z kurkami, warzywami i serem owczym. Idealne na lunch do pracy albo fit posiłek po treningu.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaszotto:

  • czosnek

    1 ząbek
  • seler naciowy

    1 szt.
  • biała cebula

    1/2 szt.
  • marchewka

    1 szt.
  • cukinia

    1/2 szt.
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    5 szt.
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • kurki

    1/2 kg
  • zielony groszek

    1 szklanka
  • masło

    50 g
  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • bulion warzywny

    2 szklanki
  • ziarno słonecznika

    1/2 szklanki

Sałatka:

  • pomidorki koktajlowe

    15 szt.
  • biała cebula

    1/2 szt.
  • bazylia świeża

    1/2 pęczka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól morska

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • czarnuszka

    1 łyżeczka

Do podania:

  • tarty owczy ser

    ok. 30 g

Do smaku:

  • zioła kuchni polskiej

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • czarnuszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy szatkujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Rozgrzewamy olej z odrobiną masła, warzywa podsmażamy przez 1-2 minuty (bez suszonych pomidorów, cebula ma się zeszklić, a marchewka pozostać pomarańczowa i twarda, aby chrupała przy jedzeniu). Dodajemy kurki, zielony groszek i suszone pomidory. Przyprawiamy ziołami kuchni polskiej, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy 2 łyżki masła, zalewamy częścią bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Bulion dodajemy po trochu, ponieważ kasza będzie go „wchłaniać”. Gotujemy całość do miękkości kaszy.

Na oddzielnej patelni prażymy ziarna słonecznika.

Pomidorki przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, szatkujemy bazylię. Wszystko przekładamy do miseczki, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy czarnuszkę.

Kaszotto posypujemy owczym serem, podajemy z sałatką, którą dekorujemy uprażonym słonecznikiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat