Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Kaszotto z kurkami, odc.13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(111)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Przepyszne kaszotto z kurkami, warzywami i serem owczym. Idealne na lunch do pracy albo fit posiłek po treningu.

Składniki:

Kaszotto:

czosnek
1 ząbek
seler naciowy
1 szt.
cebula biała
1/2 szt.
marchewka
1 szt.
cukinia
1/2 szt.
suszone pomidory z ziołami Smak
5 szt.
olej rzepakowy
3 łyżki
kurki
1/2 kg
zielony groszek
1 szklanka
masło
50 g
kasza pęczak
1 szklanka
bulion warzywny
2 szklanki
ziarno słonecznika
1/2 szklanki

Sałatka:

pomidorki koktajlowe
15 szt.
cebula biała
1/2 szt.
bazylia świeża
1/2 pęczka
oliwa
2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Do podania:

tarty owczy ser
ok. 30 g

Do smaku:

Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kaszotto z kurkami, odc.13

Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy szatkujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Rozgrzewamy olej z odrobiną masła, warzywa podsmażamy przez 1-2 minuty (bez suszonych pomidorów, cebula ma się zeszklić, a marchewka pozostać pomarańczowa i twarda, aby chrupała przy jedzeniu). Dodajemy kurki, zielony groszek i suszone pomidory. Przyprawiamy ziołami kuchni polskiej, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy 2 łyżki masła, zalewamy częścią bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Bulion dodajemy po trochu, ponieważ kasza będzie go „wchłaniać”. Gotujemy całość do miękkości kaszy.

Na oddzielnej patelni prażymy ziarna słonecznika.

Pomidorki przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, szatkujemy bazylię. Wszystko przekładamy do miseczki, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy czarnuszkę.

Kaszotto posypujemy owczym serem, podajemy z sałatką, którą dekorujemy uprażonym słonecznikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak