Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kaszotto:
-
czosnek
1 ząbek -
seler naciowy
1 szt. -
cebula biała
1/2 szt. -
marchewka
1 szt. -
cukinia
1/2 szt. -
suszone pomidory z ziołami Smak
5 szt. -
olej rzepakowy
3 łyżki -
kurki
1/2 kg -
zielony groszek
1 szklanka -
masło
50 g -
kasza pęczak
1 szklanka -
bulion warzywny
2 szklanki -
ziarno słonecznika
1/2 szklanki
Sałatka:
-
pomidorki koktajlowe
15 szt. -
cebula biała
1/2 szt. -
bazylia świeża
1/2 pęczka -
oliwa
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
Czarnuszka nasiona Prymat
1 łyżeczka
Do podania:
-
tarty owczy ser
ok. 30 g
Do smaku:
-
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Czarnuszka nasiona Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XI: Kaszotto z kurkami, odc.13
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy szatkujemy. Marchewkę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paseczki. Rozgrzewamy olej z odrobiną masła, warzywa podsmażamy przez 1-2 minuty (bez suszonych pomidorów, cebula ma się zeszklić, a marchewka pozostać pomarańczowa i twarda, aby chrupała przy jedzeniu). Dodajemy kurki, zielony groszek i suszone pomidory. Przyprawiamy ziołami kuchni polskiej, dodajemy kaszę pęczak, wrzucamy 2 łyżki masła, zalewamy częścią bulionu, doprawiamy solą i pieprzem. Bulion dodajemy po trochu, ponieważ kasza będzie go „wchłaniać”. Gotujemy całość do miękkości kaszy.
Na oddzielnej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Pomidorki przekrajamy na pół. Cebulę kroimy w piórka, szatkujemy bazylię. Wszystko przekładamy do miseczki, skraplamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy czarnuszkę.
Kaszotto posypujemy owczym serem, podajemy z sałatką, którą dekorujemy uprażonym słonecznikiem.
Komentarze (0)