Co na obiad: Jaglane kotlety z brokułami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Jaglane kotlety z brokułami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jaglane kotlety z brokułami to zdrowa i wegetariańska propozycja obiadowa. Bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy: papryka słodka wędzona oraz curry. Zobacz również wegetariański przepis na: Falafel w chlebku pita.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • brokuł

    1 szt.
  • kasza jaglana ugotowana

    150 g
  • mąka kukurydziana

    100 g
  • papryka wędzona słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól czosnkowa

    1 łyżeczka
  • curry

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • mąka kukurydziana

  • olej do smażenia

Sos z suszonych pomidorów:

  • olej z suszonych pomidorów

    10 ml
  • suszone pomidory z ziołami

    4 szt.
  • cebula

    1/2 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • woda

    50 ml

Sałatka z cukinii:

  • cukinia

    1 szt.
  • sól himalajska

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Brokuły blanszujemy przez 2 minuty w gorącej wodzie. Po tym czasie wyciągamy je do lodowatej wody by ostygły i przekładamy do miski. Tak przygotowane brokuły dokładnie blendujemy.

Masę brokułową łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy paprykę wędzona, sól, przyprawę curry, mąkę kukurydzianą oraz jajko i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki wielkości 4 cm i grubości 2 cm.

Do rondelka wlewamy olej z suszonych pomidorów wraz z pomidorami, cebulę oraz czosnek i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie zalewamy pomidory śmietanką oraz odrobiną wody, zagotowujemy i dokładnie blendujemy.

Z umytej cukinii za pomocą obieraczki formujemy długie ładne paski, które posypujemy solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by zmiękły.

Kotleciki z brokułów obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C przez 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety podajemy z sosem z suszonych pomidorów oraz sałatką z cukinii.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat