Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Jaglane kotlety z brokułami wg Piotra Ogińskiego
Brokuły blanszujemy przez 2 minuty w gorącej wodzie. Po tym czasie wyciągamy je do lodowatej wody by ostygły i przekładamy do miski. Tak przygotowane brokuły dokładnie blendujemy.
Masę brokułową łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy paprykę wędzona, sól, przyprawę curry, mąkę kukurydzianą oraz jajko i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki wielkości 4 cm i grubości 2 cm.
Do rondelka wlewamy olej z suszonych pomidorów wraz z pomidorami, cebulę oraz czosnek i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie zalewamy pomidory śmietanką oraz odrobiną wody, zagotowujemy i dokładnie blendujemy.
Z umytej cukinii za pomocą obieraczki formujemy długie ładne paski, które posypujemy solą oraz skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, by zmiękły.
Kotleciki z brokułów obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C przez 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Usmażone kotlety podajemy z sosem z suszonych pomidorów oraz sałatką z cukinii.
Smacznego!