odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Warzywa z kaszą bulgur, odc. 36

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kasza bulgur z warzywami - przepis na zdrowe i wegetariańskie danie jednogarnkowe idealne na domówkę.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza bulgur

    3/4 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • pomidory pelati

    200 mililitrów
  • soczewica zielona

    200 gramów
  • szpinak

    200 gramów
  • feta

    50 gramów
  • świeża kolendra

    1 garść
  • bulion warzywny

    1/2 litra

Do smaku:

  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę oraz czerwoną paprykę w grubszą kostkę.

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki węgierskiej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę bulgur. Przyprawiamy całość łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i zalewamy składniki bulionem. Czekamy, aż kasza wchłonie bulion i dodajemy, wcześniej ugotowaną zieloną soczewicę, pokrojone pomidory pelati oraz łyżkę przyprawy do dań z fasoli i warzyw strączkowych. Danie dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucamy świeży szpinak, przyprawiamy całość solą morską.

Na tarce trzemy kawałek sera feta. Siekamy garść kolendry.

Podanie: Danie przekładamy do miseczki i posypujemy serem oraz kolendrą.

BULION:

Na gazie opalamy 1 cebulę.

Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat