Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kasza bulgur
3/4 szklanki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
papryka czerwona
1 sztuka -
masło klarowane
2 łyżki -
pomidory pelati
200 mililitrów -
soczewica zielona
200 gramów -
szpinak
200 gramów -
feta
50 gramów -
świeża kolendra
1 garść -
bulion warzywny
1/2 litra
Do smaku:
-
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
-
Kmin rzymski mielony Prymat
-
Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Warzywa z kaszą bulgur, odc. 36
Ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę oraz czerwoną paprykę w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki węgierskiej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę bulgur. Przyprawiamy całość łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i zalewamy składniki bulionem. Czekamy, aż kasza wchłonie bulion i dodajemy, wcześniej ugotowaną zieloną soczewicę, pokrojone pomidory pelati oraz łyżkę przyprawy do dań z fasoli i warzyw strączkowych. Danie dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucamy świeży szpinak, przyprawiamy całość solą morską.
Na tarce trzemy kawałek sera feta. Siekamy garść kolendry.
Podanie: Danie przekładamy do miseczki i posypujemy serem oraz kolendrą.
BULION:
Na gazie opalamy 1 cebulę.
Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.
Komentarze (0)