Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Warzywa z kaszą bulgur, odc. 36
Ząbki czosnku kroimy w plasterki, a cebulę oraz czerwoną paprykę w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego i smażymy cebulę z czosnkiem, po chwili dodajemy paprykę i krótko podsmażamy. Przyprawiamy łyżką słodkiej papryki węgierskiej i mieszamy. Następnie dodajemy kaszę bulgur. Przyprawiamy całość łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i zalewamy składniki bulionem. Czekamy, aż kasza wchłonie bulion i dodajemy, wcześniej ugotowaną zieloną soczewicę, pokrojone pomidory pelati oraz łyżkę przyprawy do dań z fasoli i warzyw strączkowych. Danie dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut. Na koniec dorzucamy świeży szpinak, przyprawiamy całość solą morską.
Na tarce trzemy kawałek sera feta. Siekamy garść kolendry.
Podanie: Danie przekładamy do miseczki i posypujemy serem oraz kolendrą.
BULION:
Na gazie opalamy 1 cebulę.
Pęczek włoszczyzny, opaloną cebulę, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego zalewamy 2 litrami wody, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy przez około 1 godzinę.