Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus z pieczonym kurczakiem i serem feta, DS XIX odc. 20
Kasza kuskus nie wymaga gotowania - to plus, bo jak musimy szybko zrobić posiłek, to jest to ważne. Dodatki w tym daniu to kurczak, papryka ( w różnych kolorach) oraz ser feta, który przełamuje słodkie nuty warzyw i delikatny smak mięsa drobiowego.
Jak zrobić kuskus z pieczonym kurczakiem i serem feta?
Do miski wsypujemy kaszę kuskus i zalewamy ją wrzącą osoloną wodą (0,5 centymetra nad poziom kaszy) przyprawiamy kurkumą, dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy wody. Miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy, aż kasza wchłonie całą wodę.
Siekamy cebulę na cienkie piórka. Czosnek kroimy na drobne kawałki. Papryki kroimy na cienkie plasterki.
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Na patelnię wlewamy olej. Pokrojonego kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy na średniej mocy. Przyprawiamy pieprzem ognistym mielonym oraz solą i podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy kurczaka na talerz, a na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek. Po ok 3-4 minutach dorzucamy pokrojone papryki. Całość doprawiamy solą i pieprzem wrzucamy starty imbir, kminek oraz czarne oliwki. Na koniec wyłączamy ogień i wrzucamy gotowego kurczaka.
Do formy wsypujemy gotową kaszę kuskus, wykładamy kurczaka z warzywami. Dodajemy pomidory suszone paski, a na wierzchu układamy plasterki sera fety. Całość posypujemy solą i wkładamy do piekarnika na 3-4 minuty, temperatura 200 stopni.
Po upieczeniu podajemy na talerzu i posypujemy świeżą kolendrą.