Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kasza pęczak
200 gramów -
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 sztuka -
grzyby
200 gramów -
pomidory suszone
3 sztuki -
kapary
1 duża łyż. -
wino białe wytrawne
1 szklanka -
bulion warzywny
0,5 litra -
olej z suszonych pomidorów
2 duże łyż. -
ser z czarnuszką
200 gramów -
masło
2 duże łyż.
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
rozmaryn
-
tymianek
-
Papryka słodka mielona Prymat
Do dekoracji:
-
bazylia świeża
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak płuczemy kilkakrotnie i odcedzamy. W rondelku na oleju z suszonych pomidorów smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, posiekane ugotowane grzyby, dodajemy pęczak i smażymy aż pęczak będzie błyszczący. Następnie wlewamy szklankę białego wina, dusimy, cały czas mieszając i dolewając stopniowo rosół, aż pęczak będzie miękki.
Dodajemy suszone pomidory, kapary, 2 łyżki masła, 2 łyżki sera i dokładnie wszystko mieszamy doprawiając do smaku.
Tak przygotowane warzywne kaszotto, wkładamy do miseczek, posypujemy pozostałym serem i dekorujemy posiekana bazylią.
W przepisie wykorzystano suszone grzyby leśne, wcześniej namoczone i ugotowane.![]()
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się