odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Banosz to ukraińska potrawa, dawniej przygotowywana z okazji różnych mniejszych i większych świąt. Dzisiaj banosz jest tak popularny, że na Ukrainie je się go przez cały rok, na lunch lub obiad.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • pieczarki

    2 sztuki
  • wędzony boczek

    100 gramów
  • mleko

    500 mililitrów
  • śmietana 36%

    500 mililitrów
  • kasza kukurydziana

    200 gramów
  • pietruszka

    1 pęczek
  • bryndza

    100 gramów

Do smaku:

  • papryka wędzona słodka mielona

  • tymianek suszony

  • pieprz biały mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbek czosnku kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka z powłoką nieprzywierającą wkładamy: boczek i podsmażamy, dodajemy czosnek, cebulę. Doprawiamy papryką wędzoną, dodajemy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę 36% i mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą morską, mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy do zgęstnienia, gdy mamałyga będzie odchodziła od garnka tzn. że jest gotowe. Siekamy pietruszkę. Bryndzę kroimy na 6 kawałków. Na talerz nakładamy banosz, na daniu układamy 4 plastry bryndzy, dekorujemy natką pietruszki.

Doradca Smaku
Podczas dodawania kaszy należy cały czas mieszać. Spowoduje to, że sos powoli zgęstnieje, ale nie porobią się kluseczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat