Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Banosz to ukraińska potrawa, dawniej przygotowywana z okazji różnych mniejszych i większych świąt. Dzisiaj banosz jest tak popularny, że na Ukrainie je się go przez cały rok, na lunch lub obiad.

Składniki:

czosnek 3 ząbki
cebula 1 sztuka
pieczarki 2 sztuki
wędzony boczek 100 gramów
mleko 500 mililitrów
śmietana 36% 500 mililitrów
kasza kukurydziana 200 gramów
pietruszka 1 pęczek
bryndza 100 gramów

Do smaku:

Papryka wędzona słodka mielona Prymat
Tymianek suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Podczas dodawania kaszy należy cały czas mieszać. Spowoduje to, że sos powoli zgęstnieje, ale nie porobią się kluseczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21

Ząbek czosnku kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka z powłoką nieprzywierającą wkładamy: boczek i podsmażamy, dodajemy czosnek, cebulę. Doprawiamy papryką wędzoną, dodajemy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę 36% i mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą morską, mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy do zgęstnienia, gdy mamałyga będzie odchodziła od garnka tzn. że jest gotowe. Siekamy pietruszkę. Bryndzę kroimy na 6 kawałków. Na talerz nakładamy banosz, na daniu układamy 4 plastry bryndzy, dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak