Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
3 ząbki -
cebula
1 sztuka -
pieczarki
2 sztuki -
wędzony boczek
100 gramów -
mleko
500 mililitrów -
śmietana 36%
500 mililitrów -
kasza kukurydziana
200 gramów -
pietruszka
1 pęczek -
bryndza
100 gramów
Do smaku:
-
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
-
Tymianek suszony Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21
Ząbek czosnku kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka z powłoką nieprzywierającą wkładamy: boczek i podsmażamy, dodajemy czosnek, cebulę. Doprawiamy papryką wędzoną, dodajemy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę 36% i mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą morską, mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy do zgęstnienia, gdy mamałyga będzie odchodziła od garnka tzn. że jest gotowe. Siekamy pietruszkę. Bryndzę kroimy na 6 kawałków. Na talerz nakładamy banosz, na daniu układamy 4 plastry bryndzy, dekorujemy natką pietruszki.
Podczas dodawania kaszy należy cały czas mieszać. Spowoduje to, że sos powoli zgęstnieje, ale nie porobią się kluseczki.![]()
Komentarze (0)