Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Ukraiński banosz z bryndzą, odc. 21
Ząbek czosnku kroimy w plastry, cebulę siekamy, pieczarki kroimy na ćwiartki, boczek kroimy w kostkę. Do nagrzanego garnka z powłoką nieprzywierającą wkładamy: boczek i podsmażamy, dodajemy czosnek, cebulę. Doprawiamy papryką wędzoną, dodajemy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę 36% i mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i solą morską, mieszamy. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą i delikatnie mieszamy do zgęstnienia, gdy mamałyga będzie odchodziła od garnka tzn. że jest gotowe. Siekamy pietruszkę. Bryndzę kroimy na 6 kawałków. Na talerz nakładamy banosz, na daniu układamy 4 plastry bryndzy, dekorujemy natką pietruszki.