Ryby na Wigilię przepisy

DS Prymat_BN22_RYBA_1300x508 (1)

Zgodnie z tradycją, wieczerza na dzień przed Bożym Narodzeniem powinna być postna, dlatego zamiast mięs przygotowujemy ryby na Wigilię. Jakie? Oczywiście prym wiedzie tutaj karp, śledzie, pstrąg i łosoś. Przepisów na jego przygotowanie jest bardzo wiele. Jeśli jednak w tym roku planujecie zamiast karpia inną rybę, to polecamy - dorsza, mirunę, czy pstrąga. Wybraliście już jaką rybę przygotujecie na Wigilię?

Wigilijny karp polecane przepisy

Karp to zdecydowany faworyt na wigilijnym stole. Chociaż przepisów na jego przygotowanie jest cała masa - zdecydowanie wygrywa karp smażony. Dodatek płatków migdałowych do panierki sprawia, że karp wychodzi chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Karp w galarecie to kolejny wigilijny hit, który warto przygotować. A co powiecie na pasztet z karpia z leśnym akcentem w postaci podgrzybków? Inspiracje i sprawdzone przepisy na przygotowanie wigilijnego karpia znajdziecie poniżej. Polecamy!

Co zamiast karpia na Wigilię?

Czy na wigilijnym stole może gościć tylko karp? Oczywiście, że nie! Dla wszystkich tych, którzy w tym roku planują zmienić nieco swoje świąteczne menu lub po prostu nie przepadają za karpiem - zbiór przepisów na inne wigilijne ryby! Pstrąg, miruna czy dorsz z pewnością sprawdzą się tutaj odpowiednio. To jaka ryba zagości u Was zależy tylko od Was!

Śledzie wigilijne przepisy

Ze śledziami jest podobnie jak z karpiem! Trudno bez nich wyobrazić sobie Święta! Sposobów na przyrządzanie śledzi jest sporo, zaczynając od tych klasycznych marynowanych i podawanych w śmietanie, kończąc na nieco bardziej wyszukanych propozycjach. Śledzie po kaszubsku, a może korzenne? Które z nich są Waszym absolutnym hitem? Przepisy na ryby na Wigilię (i nie tylko) oraz śledzie znajdziecie poniżej. Polecamy!

Polecane produkty

PORADY KULINARNE

Wybraliście już ulubiony gatunek ryby, ale nie wiecie jak ją przygotować? Tak jak lubicie najbardziej! Możecie ją upiec, usmażyć lub zamarynować. Ryba na wigilię może być podana zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno w formie przekąski. Śledzie po kaszubsku,  karp w galarecie czy ryba po japońsku to tylko część propozycji, a wachlarz możliwości jest tu całkiem spory.

W czasie świątecznego zamieszania liczy się czas, dlatego warto postawić na szybkie, proste i sprawdzone przepisy na wigilijne ryby. Dzięki temu unikniemy kulinarnych katastrof, a na świątecznym stole zaprezentujemy same pyszności. 

Ryby na Wigilię

Na stole bożonarodzeniowym muszą pojawić się ryby. Taka mówi tradycja, że ryba na Wigilię musi być i już. Najczęściej na Wigilię przyrządzamy karpia smażonego lub po żydowsku, śledzie na różne sposoby, rybę po grecku oraz rybę po japońsku. Ryby na Wigilię to pyszna tradycja, która miała swoje źródło w polskim zwyczaju poszczenia w wigilijny dzień.

Powyżej prezentujemy Wam przepisy na karpia (karpia smażonego, karpia w galarecie), śledzie na Wigilię (szczególnie polecamy śledzie w śmietanie lub śledzie w sosie musztardowym), ale też podpowiadamy przepisy na inne ryby, na przykład pstrąg pieczony które świetnie sprawdzą się na świątecznym stole.

Nie zapomnijcie o przyprawach, które podkreślą smak wszystkich dań z ryby. Wypróbujcie Przyprawę do ryb, Pieprz cytrynowy i Ziele angielskie. 

Co zamiast karpia?

Jeśli nie przepadacie za karpiem, to co zamiast karpia można przyrządzić na świąteczny stół. Możliwości jest naprawdę wiele. Popularną i lubianą rybą jest łosoś. Łososia można upiec, ugotować na parze, podać z korzennym sosem, aby danie było w klimacie świąt. Zamiast karpia podajcie pstrąga pieczonego w całości lub sandacza, który słynie z delikatnego mięsa. Inna znana i łatwo dostępna ryba to dorsz - smażony lub duszony w sosie grzybowym z koperkiem. 

prymat