Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Karp w galarecie z warzywami

4.8
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tak niewiele trzeba, aby pyszny karp w galarecie z warzywami pojawił się na wigilijnym stole. Aby danie wyszło pyszne musimy przygotować klarowną galaretę i kupić dobrej jakości rybę. Zobacz sprawdzony przepis na  dzwonka karpia w galarecie.

Składniki:

karp cały
1,5 kilograma
jajko ugotowane na twardo
3 sztuki
marchew
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
groszek
200 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cebula
1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie z warzywami

To przepis na karpia w galarecie z warzywami: marchewką, pietruszką, groszkiem oraz  z jajkiem na twardo. Karp w galarecie z warzywami to lekka przekąska świąteczna,  noworoczna lub imprezowa. 

Karpia oczyścić z łusek, odciąć płetwy i pokroić na dzwonka ok. 3 cm.

Do garnka włóż, głowę i ogon (ja jeszcze miałam głowę pstrąga i jego kręgosłup). Zalać 2 litrami wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, obraną cebulę i gotować na bardzo małym ogniu przez około 1 godzinę. Do wywaru dodaj kawałki karpia i na niewielkim ogniu gotuje je około 20 minut (zależy od wielkości kawałków). Wyłów karpia i odcedź. W wywarze ugotuj warzywa - marchew i korzeń pietruszki, do miękkości.

Jajka ugotować na twardo. 

Wyłowić warzywa. Wywar przecedzić i dodać żelatynę. 

W naczyniu, w którym będziemy serwować karpia w galarecie, ułożyć na dnie plastry jajka tak, aby żółtko było widoczne po wyjęciu z formy. Wokół jajka układamy zielony groszek. 
Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i również dodać do naczynia.

Zimną rybę rozdzielamy na małe kawałki, jak najlepiej usuwając ości. Takie kawałki włożyć do pozostałych składników i gdy uzupełnimy wszystkie to zalać całość rybnym wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna M 22.12.2024 19:33
Karpia gotować 1,5 h??? Karpia pokrojonego w dzwonka gotuje się 20 max 30 min. Nie wprowadzaj młodych gospodyń w błąd - te "stare" wiedzą, że piszesz bzdury.
Doradca Smaku 23.12.2024 10:07
To uproszczenie - chodzi o to, że najpierw gotujemy wywar, a potem rybę i warzywa.
Klausia 17.12.2015 21:30
smakowite :)
Anna133 27.12.2013 19:14
Elu a tata lubi ości wyciągać ?
halina17 27.12.2013 17:12
Dobry karp w galarecie.
cukiereczek 27.12.2013 16:47
dla mojego taty idealna przekąska
Pyszota 27.12.2013 15:38
Ciekawy przepis :)
Anna133 27.12.2013 15:18
Niby proste ,ale to wyciąganie ości z karpia to jakaś męka , nie wiem czy tylko ja tego nie lubię ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak