Karp w galarecie z warzywami

Karp w galarecie z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 szt/ok 1.5kg
  • jaja ugotowane

    3 szt
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • groszek

    1/2 puszka
  • sól

    do smaku
  • pieprz ziarna

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    1./2 łyżeczki
  • cebula

    1 szt
  • żelatyna

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ja karpia nie lubię ,ale miałam gościć jego smakoszy więc dla nich zrobiłam w galarecie .
Karpia oczyściłam z łusek ,odciełam płetwy , pokroiłam w dzwonka ok 3 cm .Do garnka włożyłam dzwonka , głowę i ogon ,miałam jeszcze głowę pstrąga i jego kręgosłup więc też dodałam ,zalałam 2 L wody ,dodałam sól pieprz ,ziele ,cebulę obraną ,ale całą i gotowałam na bardzo małym ogniu prze 1.30h .


Marchew i korzeń pietruszki gotowałam osobno do miękkości ,jaja na twardo 10min , by nie miały zielonej otoczki .

Ugotowaną rybę delikatnie wyjełam z wywaru na sitko do ostygnięcia .
Wywar przecedziłam i dodałam żelatynę .
Musimy sobie odmierzyć filiżanką w której będzie galaretka ,ile potrzebujemy wywaru .Ja robiłam 10 szt po 150ml każda , więc wywaru ok 1,3L bo mamy jeszcze rybę i warzywa .

Do każdej filiżanki na dno układam plaster jajka tak by zółtko było widoczne po wyjęciu z formy .Następnie w ogół jajka układamy groszek z puszki ,robiąc wianuszek .Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do filizanki .
Zimną rybkę rozdzielamy na małe kawalki , jak najlepiej usuwając ości .
Takie kawałki wkładamy do filiżanki i gdy uzupełnimy wszystkie to zalewamy rybnym wywarem ,wstawiamy do lodówki do zastygnięcia .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

17.12.2015 21:30
smakowite :)

Anna133

27.12.2013 19:14
Elu a tata lubi ości wyciągać ?

halina17

27.12.2013 17:12
Dobry karp w galarecie.

cukiereczek

27.12.2013 16:47
dla mojego taty idealna przekąska

Pyszota

27.12.2013 15:38
Ciekawy przepis :)

Anna133

27.12.2013 15:18
Niby proste ,ale to wyciąganie ości z karpia to jakaś męka , nie wiem czy tylko ja tego nie lubię ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat