Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie z warzywami
To przepis na karpia w galarecie z warzywami: marchewką, pietruszką, groszkiem oraz z jajkiem na twardo. Karp w galarecie z warzywami to lekka przekąska świąteczna, noworoczna lub imprezowa.
Karpia oczyścić z łusek, odciąć płetwy i pokroić na dzwonka ok. 3 cm. Włożyć je do garnka, dodać głowę i ogon (ja jeszcze miałam głowę pstrąga i jego kręgosłup). Zalać 2 litrami wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, obraną cebulę i gotować na bardzo małym ogniu przez około 1,5h.
Marchew i korzeń pietruszki ugotować oddzielnie do miękkości. Jajka ugotować na twardo.
Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć po 1,5 h z wywaru na sitko i zostawić do ostygnięcia.
Wywar przecedzić i dodać żelatynę.
W naczyniu, w którym będziemy serwować karpia w galarecie, ułożyć na dnie plastry jajka tak, aby żółtko było widoczne po wyjęciu z formy. Wokół jajka układamy zielony groszek.
Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę i również dodać do naczynia.
Zimną rybę rozdzielamy na małe kawałki, jak najlepiej usuwając ości. Takie kawałki włożyć do pozostałych składników i gdy uzupełnimy wszystkie to zalać całość rybnym wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.