Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie z jabłkami
Śledzie w śmietanie to pyszna przekąska. Żeby smakowała wyjątkowo namocz filety śledziowe w wodzie lub mleku. Bazą sosu jest śmietana i jogurt z dodatkiem zwykłej cebuli i jabłka. Żeby przełamać słonawy smak ryby dodaj kwaskowe, soczyste i twarde jabłka. Do dekoracji użyj natki pietruszki i delikatniejszej w smaku cebuli czerwonej.
Śledzie namaczamy, aby usunąć nadmiar soli przez ok. 2 godziny. Wyjmujemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki ok. 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy wrzątkiem, dodajemy ocet i sól, pozostawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Kropimy sokiem z cytryny.
Osączoną cebulę mieszamy z jabłkami, dodajemy śmietanę wymieszaną z jogurtem, doprawiamy cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
Śledzie, sos z jabłek i śmietany wykładamy na półmisek, wstawiamy do lodówki do połączenia smaków.
Przed podaniem dekorujemy czerwoną cebulą i natką pietruszki.
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego!