Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    450 g

Marynata

  • pomarańcza

    1/2 szt.
  • sok z pomarańczy

    1/2 szt.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz ognisty mielony

    1/3 łyżeczki
  • goździki

    kilka szt.
  • miód

    2 łyżki
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łososia opłukać i podzielić na trzy porcje. Przygotować marynatę: wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Następnie umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20 minut. Udekorować plasterkami pomarańczy.
Doradca Smaku
Ryba nie wymaga długiego marynowania. Wystarczy kilkanaście minut, by aromatyczne zioła z cytryną połączyły się z delikatnym mięsem łososia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat