Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
filet z łososia
450 gramów
Marynata:
-
pomarańcza
1/2 sztuki -
sok z pomarańczy
z 1/2 sztuki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz ognisty mielony Prymat
1/3 łyżeczki -
Goździki całe Prymat
kilka szt. -
miód
2 łyżki -
żurawina suszona
łyżki
Przepis i sposób przygotowania Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.
Łosoś marynowany w soku z pomarańczy z dodatkiem goździków, papryki i pieprzu to kwintesencja świątecznych smaków. Dla osób, które nie przepadają za karpiem ten przepis to świetna pomysł na rybę na Wigilię.
Łososia opłukać i podzielić na trzy porcje.
Przygotować marynatę: wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Następnie umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Dodać suszoną żurawinę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20 minut. Udekorować plasterkami pomarańczy.
Ryba nie wymaga długiego marynowania. Wystarczy kilkanaście minut, by aromatyczne zioła z cytryną połączyły się z delikatnym mięsem łososia.![]()
Komentarze (0)