Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczny filet z łososia w sam raz na wigilijną kolację. Korzenna marynata idealnie wkomponuje się w świąteczne smaki i aromaty. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z łososia

    450 gramów

Marynata:

  • pomarańcza

    1/2 sztuki
  • sok z pomarańczy

    z 1/2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • Goździki całe Prymat

    kilka szt.
  • miód

    2 łyżki
  • żurawina suszona

    łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Filet z łososia pieczony w pomarańczowo-korzennej marynacie .*.

Łosoś marynowany w soku z pomarańczy z dodatkiem goździków, papryki i pieprzu to kwintesencja świątecznych smaków. Dla osób, które nie przepadają za karpiem ten przepis to świetna pomysł na rybę na Wigilię.

Łososia opłukać i podzielić na trzy porcje.

Przygotować marynatę: wymieszać sok z pomarańczy z miodem oraz przyprawami. Następnie umieścić łososia w naczyniu żaroodpornym i zalać marynatą, wcierając ją delikatnie w rybę. Dodać suszoną żurawinę. Naczynie z łososiem odstawić na ½ godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Naczynie umieścić w piekarniku i piec ok. 20 minut. Udekorować plasterkami pomarańczy.

Doradca Smaku
Ryba nie wymaga długiego marynowania. Wystarczy kilkanaście minut, by aromatyczne zioła z cytryną połączyły się z delikatnym mięsem łososia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat