Zdrowa, zbilansowana dieta wymaga od nas dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego warto pamiętać również o posiłkach rybnych, które powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryb jest bogate w kwasy omega-3, białko oraz witaminy i składniki mineralne. Pamiętajmy jednak, że nieświeża ryba może spowodować zatrucie pokarmowe. Jak więc rozpoznać świeżą rybę:
1. Oko – świeże ryby mają błyszczące oczy z wyraźnie zaznaczoną źrenicą. Zwróciłeś uwagę na matowe bądź wysuszone gałki oczne? W takim przypadku nie kupuj produktu.
2. Zapach – pamiętajmy, że świeża ryba ma przyjemny zapach zbiornika, z którego pochodzi.
3. Skrzela – krwistoczerwony to odpowiedni kolor. Kolor siny to znak, że ryba nie nadaje się do spożycia.
4. Skóra – naciśnij rybę i sprawdź, czy jej mięśnie są sprężyste. Twoją uwagę powinien zwrócić również lepki śluz, jeżeli taka cecha występuje przy produkcie, nie kupuj jej.