Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Jak rozpoznać świeżą rybę?

Zdrowa, zbilansowana dieta wymaga od nas dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dlatego warto pamiętać również o posiłkach rybnych, które powinniśmy spożywać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryb jest bogate w kwasy omega-3, białko oraz witaminy i składniki mineralne. Pamiętajmy jednak, że nieświeża ryba może spowodować zatrucie pokarmowe. Jak więc rozpoznać świeżą rybę:

1.     Oko – świeże ryby mają błyszczące oczy z wyraźnie zaznaczoną źrenicą. Zwróciłeś uwagę na matowe bądź wysuszone gałki oczne? W takim przypadku nie kupuj produktu.

2.     Zapach – pamiętajmy, że świeża ryba ma przyjemny zapach zbiornika, z którego pochodzi.

3.     Skrzela – krwistoczerwony to odpowiedni kolor. Kolor siny to znak, że ryba nie nadaje się do spożycia.

4.     Skóra – naciśnij rybę i sprawdź, czy jej mięśnie są sprężyste. Twoją uwagę powinien zwrócić również lepki śluz, jeżeli taka cecha występuje przy produkcie, nie kupuj jej.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak