Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy
Ryba zapiekana pod pierzynką z aromatycznych ziół i masła to świetny sposób na przyrządzenie ryby. Mięso dorsz jest soczyste, apetycznie pachnące i bardzo smaczne. Dorsz zapiekany może być daniem na co dzień lub daniem podanym na świąteczny stół. Wówczas możecie pierzynkę wzbogacić o kawałeczki suszonych grzybów leśnych.
Kroki postępowania
Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki. Skropić sokiem z cytryny.
Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 minut. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Wysypać na talerze i ułożyć rybę. Posypać szczypiorkiem.