Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wigilijny łosoś norweski

4.9
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wigilijny łosoś norweski to alternatywa dla karpia, za którego smakiem i zapachem nie przepadają wszyscy goście świątecznej wieczerzy. Przepis jest zbliżony do tradycyjnych kotletów, dlatego każdy powinien poradzić sobie z jego przygotowaniem.

Składniki:

łosoś filet
1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
0,5 szklanki
jajko
2 sztuki
sok z cytryny
0,1 litra
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
ok. 2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
ok. 0,5 łyżeczka
Sklep Prymat
pieprz
ok. 1 łyżeczka
Sklep Prymat
olej
do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny łosoś norweski

Łosoś wigilijny to doskonały wybór na świąteczne danie, które łączy tradycję z odrobiną nowoczesności. Przygotowany w prosty sposób, z dodatkiem przypraw, w panierce, zachwyca delikatnym smakiem i aromatem, doskonale wpisując się w charakter wigilijnej kolacji. 

Kroki postępowania

1
Nasz filet z racji że został zakupiony wcześniej i zamrożony wyciągamy i układamy na ściereczce aby mógł się odmrozić . Posypujemy go przyprawą do ryb, pieprzem oraz skraplamy obficie sokiem z cytryny. Zostawiamy tak przygotowane filety na jakiś czas.
Krok 1 - Wigilijny łosoś norweski foto
2
Przygotowujemy panierkę zaczynając od rozbicie 2 jajek , do jajek dodajemy szczyptę soli, pieprzu i roztrzepujemy troszkę widelcem aby się to nam ładnie połączyło.
Krok 2 - Wigilijny łosoś norweski foto
3
Każdy z filetów łososia norweskiego moczymy w panierce a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej.
Krok 3 - Wigilijny łosoś norweski foto
4
Każdy z filetów układamy na patelni z wcześniej rozgrzanym olejem do smażenia i pieczemy obustronnie aż panierka będzie złocista chrupiąca .
Krok 4 - Wigilijny łosoś norweski foto
5
Po usmażeniu kawałków filetu łososia odsączamy nadmiar oleju kładąc na papierowym ręczniku.
Krok 5 - Wigilijny łosoś norweski foto
6
Gotowy filet z łososia trafia na nasz stół wigilijny jako jedna z 12 potraw . Smacznego
Krok 6 - Wigilijny łosoś norweski foto

Inne przepisy na 12 potraw wigilijnych:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 08.02.2013 11:03
u mnie obowiązkowo jest karp i czasem suma ale taki łosoś..... pyszności rybka
Amellia 30.01.2013 10:41
pycha
Amellia 30.01.2013 10:41
pycha
cukiereczek 30.01.2013 09:46
mniam
fotoviderek 30.01.2013 09:16
Pyszny łosoś :) Mniam, mniam :)
Alex_M 30.01.2013 09:08
super!
Konczi 30.01.2013 08:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak