Ryba po grecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    500 g
  • marchew

    6
  • korzeń pietruszki

    2
  • seler korzeniowy

    1/2
  • cebula

    1
  • por

    1/2
  • przecier pomidorowy

    3 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • jajka

    2
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla, wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 05.11.2015 01:00
dobry przepis
aisza1 26.03.2013 10:02
jest idealna, z chęciom bym zjada
Joanna46 26.03.2013 08:09
Jak zawsze wyśmienicie podane.
halina17 25.03.2013 23:21
Uwielbiam rybę po grecku.
Sisterskitchen 25.03.2013 21:35
pysznie wygląda
Gary Michy 25.03.2013 20:53
Uwielbiam rybę po grecku :)
Papryczka 25.03.2013 20:53
apetyczna ta rybka
angelika14 25.03.2013 20:50
najlepsza ruba pod słońcem, ile bym nie jadła nigdy mi się nie znudzi
IwonaDD 25.03.2013 20:43
uwielbiam rybe po grecku, a twoja wygląda wyśmienicie
meg1984 25.03.2013 20:39
zdjęcia bardzo zachęca do skosztowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat