Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku
Ryba po grecku to nic innego, jak filety białej ryby lub karpia ułożone pod warstwami duszonych warzyw korzennych z pomidorami oraz przyprawami. Najczęściej rybę po grecku przygotowujemy z dorsza, mintaja lub karpia. W skład warzyw wchodzą: marchewka, pietruszka, seler, por i cebula oraz przecier lub koncentrat pomidorowy.
Przepis na rybę po grecku:
Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla. Wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.
Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.
Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.