Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryba po grecku

5.0
(88)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ryba po grecku to tradycyjne polskie danie, chociaż nazwa na to nie wskazuje. Najczęściej przyrządzamy ją na święta Bożego Narodzenia, ale to smaczne danie, które możemy robić przez cały rok. W tym przepisie wykorzystano filet z dorsza i warzywa korzeniowe. 

Składniki:

filet z dorsza
500 gramów
marchew
6 sztuk
korzeń pietruszki
2 sztuki
seler korzeniowy
0,5 sztuki
cebula
1 sztuka
por
0,5 sztuki
przecier pomidorowy
3 łyżki
sok z cytryny
2 łyżki
jajko
2 sztuki
mąka
do obtoczenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia
olej
do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Ryba po grecku to nic innego, jak filety białej ryby lub karpia ułożone pod warstwami duszonych warzyw korzennych z pomidorami oraz przyprawami. Najczęściej rybę po grecku przygotowujemy z dorsza, mintaja lub karpia. W skład warzyw wchodzą: marchewka, pietruszka, seler, por i cebula oraz przecier lub koncentrat pomidorowy. 

Przepis na rybę po grecku: 

Warzywa obrać i opłukać. Marchew, seler oraz pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Por kroimy w pół krążki, a cebulę w drobną kostkę. Por, seler, pietruszkę i marchew wrzucamy do rondla. Wlewamy 1/3 szklanki wody i dusimy. Cebulę rumienimy na łyżce oleju, a następnie dodajemy do pozostałych warzyw.

Filety dorsza kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Na głębokim talerzu roztrzepujemy widelcem jajka. Rybę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku.

Rybę i warzywa układamy warstwami na półmisku: kilka kawałków ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby i znów warstwa warzyw.

Ryba po grecku łączy w sobie smak rybny i słodko-słony smak warzyw. Charakterystyczny smak tego dania zawdzięczamy warzywom korzennym, porom i pomidorom. 

Spodobał Wam się przepis na rybę po grecku? Koniecznie go wypróbujcie lub znajdźcie swój ulubiony w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 05.11.2015 01:00
dobry przepis
aisza1 26.03.2013 10:02
jest idealna, z chęciom bym zjada
Joanna46 26.03.2013 08:09
Jak zawsze wyśmienicie podane.
halina17 25.03.2013 23:21
Uwielbiam rybę po grecku.
Sisterskitchen 25.03.2013 21:35
pysznie wygląda
Gary Michy 25.03.2013 20:53
Uwielbiam rybę po grecku :)
Papryczka 25.03.2013 20:53
apetyczna ta rybka
angelika14 25.03.2013 20:50
najlepsza ruba pod słońcem, ile bym nie jadła nigdy mi się nie znudzi
IwonaDD 25.03.2013 20:43
uwielbiam rybe po grecku, a twoja wygląda wyśmienicie
meg1984 25.03.2013 20:39
zdjęcia bardzo zachęca do skosztowania
PaniMISIOWA 25.03.2013 20:23
wygląda bardzo apetycznie
wiola333 25.03.2013 20:03
bardzo smacznie, mniam
Rafał3 25.03.2013 19:51
Wyśmienite palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak